"paardenhoofd", Irene 2005.

Nog een hobby van Irene: "verzamelen"..."wat??" "Jááá...!"

Welkom op onze website! Op deze site is van alles te vinden, en niet alleen over paarden! Veel plezier met rondkijken. Wij vinden het leuk als je een berichtje achterlaat in ons gastenboek!
Wij zijn Niels en Irene Steringa-de Vries. De IJslandse paarden lopen als een rode draad door ons leven, het is eigenlijk een manier van leven; in allerlei facetten spelen ze een rol. Wij zijn twee stieren, dus kalfjes komen er niet. We wonen al sinds 1982 aan de Duinstraat in Paterswolde, een mooi dorp, waar héél veel IJslanders staan, in de kop van Drenthe (uitgeroepen tot de plek waar de mensen het gelukkigst wonen van heel Nederland). Daar hebben we op een paar honderd meter van ons huis een eigen stuk weiland met inloopstal en een bosje van in totaal 1,8 ha. Daar houden we 2 IJslandse paarden en voorheen 3 geiten, die zijn helaas inmiddels overleden (foto's onder Foto's, beestenboel). We hebben prima uitrijmogelijkheden en tevens een rijbak en een trainings-ovaalbaan. We wonen tussen diverse mooie landgoederen in, en de ruiterpaden rond het dorp sluiten aan op het 700 km. ruiterpadentraject van Drenthe. Wij houden en behandelen onze dieren vanzelfsprekend zeer diervriendelijk.


Sandhólar betekent in het IJslands duinen of zandheuvel. De plek waar wij wonen heet van oudsher 'op Duun', dit is afgeleid van de Duinstraat en de kruising met de Duinkampen, en precies daar wonen wij. Frá(van) Sandhólar is al sinds 1990 onze stalnaam. Wij hebben twee keer een veulen gefokt: Dreymd frá Sandhólar (Dit moet i.v.m. de IJslandse naamvalregels eigenlijk zijn: frá Sandholum), geboren in 1991 en haar dochter Mysla frá Sandhólar, geboren in 1995. Beide merries zijn verkocht.

Irene rijdt al sinds haar 9e jaar. Ze begon op een gewone manege, maar maakte daarnaast al in 1974 kennis met de IJslanders van de familie Grol in Eelde. Ze reed dus op pony's, paarden en IJslanders in die tijd. De IJslanders hadden echter haar hart gestolen en zodra ze een baan had kocht ze er eentje. Zodoende hebben we al sinds 1980 zelf IJslanders. En sinds 1982 rijdt Irene wedstrijden. Niels rijdt ook, maar minder fanatiek, hoewel hij op Dugur - het oude wedstrijdpaard van Irene - in 1997 Nederlands Kampioen T4 geweest is(met 3 negens voor snel tempo tölt!). Hij is duidelijk wel besmet met IJslanderitis en alles wat erbij hoort. Hij is bezig zich te bekwamen in het boogschieten te paard! Niels en Irene zijn sinds 1998 allebei in het bezit van het ruiterbewijs.

Waarom IJslanders?
De belangrijkste eigenschappen van IJslanders waarom wij voor dit ras gevallen zijn:
*De geweldige extra gangen
*Het fijne karakter en temperament
*Het handzame formaat
*De robuustheid
*Het fraaie en stoere uiterlijk.
En dan hebben we natuurlijk een goede reden om af en toe naar IJsland te gaan!(want daar zijn er erg veel, en géén andere paarden.) We zijn er al een aantal keer heen geweest, ook 2 keer naar de Landsmót (1994 en 1998; toen kocht Irene Ljúfur op IJsland). Het waren elke heel bijzondere ervaringen, vooral de natuur is er erg mooi.


Irene heeft inmiddels 5 verschillende paarden tot Sport A (dat is de hoogste klasse, en daar moet je je voor kwalificeren) gebracht en is met de temperamentvolle Dugur in 1989 (geselecteerd voor de V1 en T1 en) uitgezonden naar de WK in Denemarken. Dugur is op 29-jarige leeftijd bij ons overleden op 27-09-2010.
Van 1998 tot en met 2006 reed Irene met Ljúfur (tot hij langdurig kreupel werd na een ongelukje in de wei) in V1, T1 en T2 zowel in Nederland als in het buitenland, met als resultaat onder andere twee keer zilver en één keer brons op de NK. Ook heeft ze een keer de Fairplayprijs gewonnen, die is voor ruiters die zich sportief en eerlijk gedragen tegenover hun paard en hun concurrent-ruiters. Irene houdt zich nu bezig met de training van Hrafn en Skotli. Deze ruinen zijn sinds respectievelijk 2007 en februari 2017 in ons bezit. Een beetje vrijheidsdressuur, dubbellongeren, klassieke dressuur en werk aan de lange lijnen behoren ook tot haar trainingsvormen, waarbij ze af en toe instructies van Piet Bakker krijgt. Vóór Skotli had ze zich met Söngur ook al gekwalificeerd voor Sport A (T1, T2 en V1). Skotli is een nieuwe uitdaging voor haar, en inmiddels is deze combinatie ook al begonnen aan een wedstrijdcarričre.
De paarden zijn onze hobby, maar ook een manier van leven. Niels is 35 jaar lang chefkok en leermeester in de catering bij de Gasunie geweest en nu kookt hij in een kleinschalig zorgcentrum. Irene is 31 jaar keukenassistente in een zorgcentrum geweest, wat helaas verdween en nu werkt ze facilitair op een andere plek. Niels staat in onze kringen bekend om zijn heerlijke eten. Hier thuis wordt dus lekker(Irene vegetarisch) gegeten! Verder hadden we een hondje, Stian, een Border Terriër reutje, hij overleed helaas april 2021.(lees in nieuwtjes van 2009 hoe we aan de naam Stian kwamen.) Daarvoor hebben we lang ons 2e hondje gehad; Border Terriër Betsy.


Stian.

Niels is al jarenlang vrijwilliger op diverse evenementen; meestal als ringmeester (zijn bijnaam: Lord of the Rings) en tijdwaarnemer van de telgang-onderdelen op de wedstrijden. Niet alleen in Nederland maar ook op grote Internationale evenementen, zoals W.K.'s, Feif Youthcup 2004, Passchampionat 2005 en Horses on Ice wedstrijden. Hiervoor ontving hij in 2006 uit handen van José Pels de 'Jan Pels vrijwilligersprijs', van het NSIJP:


Irene geeft rij-en theorieles en is sinds 2004 sportjurylid. Ook heeft ze enkele jaren lesgegeven voor de vereniging IJsland Rijders Noord. In menu Extra's vind je haar Hippische CV. In september 2006 heeft zij de licentie Sportjurylid A behaald(dat houdt in dat ze alles, overal mag jureren, behalve op de WK.) Sinds februari 2018 is ze jurylid voor Tölt in Harmony voor alle 3 de levels. Ook heeft ze ervaring in het jureren van Gćđingakeppni-wedstrijden. Ze is mede-oprichter van de IJRN - de vereniging van IJsland Rijders Noord. (In menu Extra's vind je een filmpje hierover). Zij heeft zo'n 50 artikelen over IJslanders en alles daar omheen geschreven, bijvoorbeeld voor de verenigingsbladen van de IJRN of het NSIJP (enkele ervan kun je vinden onder menu Extra's). Ook heeft ze het Nederlandse deel geschreven van de FEIF Wordlist, vier woordenboekjes in overlappend 6 talen (Engels, Duits, Nederlands, IJslands, Deens en Zweeds) met daarin alle termen van (IJslandse) paardensport(zie ook Irene's boekenlijst in menu Extra's). Aan de boeken van Lex van Keulen heeft ze meegeschreven en meegewerkt; "Dat is geen trippelen, dat is tölt" over IJslanders in Nederland. En de in mei 2016 uitgekomen 2 boeken met verschillende schrijvers, waaronder Irene dus ook, die gaan over alle facetten van het houden en trainen.
Irene heeft vanaf 1974 allerlei IJslandersnuisterijen bewaard; magazines, kleding, posters, aandenkens, stickers, noem maar op. Er is door ons, in samenwerking met Stal frá Fensalir, inmiddels in juni 2016 een heus museum (ÍS-Land) van gemaakt in Maasbommel (Raadhuisdijk 9, Koetshuis/zolder), zie onder Nieuws, 2016. Het is het enige IJslandermuseum op het continent, voor zover wij weten. UPDATE: Het museum moest uit het pand in voorjaar 2024. Nu staat het in tijdelijke opslag in Drenthe. We hopen een nieuwe permanente plek te vinden!! Een klein deel van het archief is nog te bekijken in Irene's mini-museum op het zoldertje boven de garage:


Thuis.

LES.
Les geeft Irene graag vanaf de fiets naast het paard. Dat wil prima in onze omgeving; polders en een bos met super paden om alle gangen te trainen, op de baan of evt. in de bak. (Er is volop parkeergelegenheid direct aan de ruiterpaden.) Ook komt ze evt. aan huis. (Dubbel-)Longeren, grondwerk, omgang; rechtrichten, en je op weg helpen met Intrinzen; alles kan. Haar motto is: Of je nu recreatieruiter of wedstrijdruiter bent maakt niet uit, veiligheid, welzijn en plezier voor ruiter en paard staat voorop.

Let op: wij hebben geen paarden beschikbaar voor les, men kan alleen op een eigen paard les krijgen! Onze paarden gebruiken wij alleen zelf.

We hebben naast de paarden natuurlijk nog meer liefhebberijen! Zo houden we erg van muziek. Niet om te maken (hoewel Irene graag zingt), maar om te luisteren. Hoe authentieker/origineler, hoe beter, is het motto. Soulklassiekers, blues, funk, reggae, Rock & Roll; van alles en nog wat. Maar favoriet zijn o.a.; Apocalyptica - een zeer originele en supermuzikale Finse cello-rock(!)band (kijk ook even bij onze links en bij nieuwtjes), Björk - haar muziek en videoclips zijn ware kunstwerken (én we hebben haar een keer live gezien, tijdens de Vespertine tour, in Muziektheater Amsterdam, samen met een Groenlands Eskimo-dameskoor, Matmos én het Philharmonisch orkest. Wat was dat waanzinnig mooi), David Sylvian - deze eigenzinnige muzikant heeft een heel bijzonder stemgeluid, Jimmy Cliff, Kate Bush, Tom Waits, JJ Cale, Nightwish, Rammstein, Seal en nog veel meer. Wat nieuwer zijn favorieten Rag'n'Bone Man en de Brabantse Kovacs. Kijk ook eens bij onze Links; er staat o.a. een live-filmpje van Apocalyptica onder!

Ook kijken we graag naar goede films. In het menu Extra's vind je een lijst met aanraders.

Niels doet aan handboogschieten. Er staan enkele foto's van in het album Divers en Hrafn.
Fotograferen, vooral in de natuur vindt Irene ook erg leuk. Als je vrienden met Irene bent of wordt op Facebook, kun je de vele foto's in diverse albums bekijken. Ook van alles bij de wei, onze paarden, vakanties/IJsland, Irene's schilderijen en van nog veel meer onderwerpen zijn albums op haar Facebookpagina.
Irene maakt schilderijen met hete was (zie Encaustic) en ook alcoholinkt en gemengde technieken.
We spreken allebei Nederlands, Duits en Engels.

Irene heeft in 2004 Reiki 1 gedaan en is "Master" in Shamballa ("turbo-reiki"). Ze past het soms ook toe op de dieren, evenals Quantum touch voor paarden (certificaat) en Bachbloesem remedies; ze is gediplomeerd Bach Bloesem Therapeut voor Dieren en daarnaast in het bezit van het diploma Communiceren met Dieren. Ook edelstenen hebben haar belangstelling. Haar liefde voor dieren en de natuur heeft ze met de paplepel meegekregen.(Haar vader was schoolbioloog en directeur van het voormalige, helaas gesloten Natuurhistorisch Museum te Groningen.)Informeer naar de mogelijkheden, zoals:
*Overnachtingen voor paard (op trektocht of voor les, bijvoorbeeld) in onze wei, of op de paddock.
*Voor mensen hebben we verschillende overnachtingsmogelijkheden: primitief kamperen, evt. in een blokhut, B&B en hotels in onze omgeving.
*Les van Irene: (Evt. met ondersteuning van Bach-Bloesemtherapie.) Ook video-opname is mogelijk, zodat je zelf eens kan zien hoe het gaat. Zitles, bakles, grondwerk, Intrinzen, rechtrichten, spiegelen, longeerles, ovaalbaanles(gangen), begeleide of onbegeleide buitenrit; wel je eigen paard meebrengen, want we lenen onze paarden in principe niet uit.
Irene breidt haar kennis uit en schoolt zich continu bij in rijden, lesgeven en beoordelen via: seminars, jurybijscholingen, lezingen, e-books, lessen, cursussen, boeken enz. enz.
*Of neem eens een verhelderende, inspirerende theorieles. (Dat kan hier, of op je eigen locatie).
*Soms komt er een gast-instructeur lesgeven bij ons! informeer naar de mogelijkheden als je eens mee wil doen.
*Houtvuur, Middeleeuws biologisch koken door/met Niels.
*Boogschieten met Niels. Ook mogelijk; golfen, vliegeren, frisbee, badminton, jeu de boules, er is zoveel wat je buiten in het veld kunt doen.
*Schilderijen verkoop, en/of workshop encaustic schilderen; zelf mooie kaarten maken met Irene.
*Keitjes Vilten, een krachtstok ("toverstaf"), een dromenvanger van een hoefijzer of andere (magische) dingen maken, van diverse natuurlijke materialen, evt. zelf in de natuur opgezocht. Alleen een leerzame, begeleide wandeling in de prachtige natuur in de omgeving is ook mogelijk. Evt. met je hond(en) erbij. In de herfst op zoek naar mooie paddenstoelen kan ook! Irene leert je goed te kijken, en dan zie je zoveel moois! Foto's maken is dan ook een hobby. En niet te vergeten reeën spotten bij onze wei; alle seizoenen bijna gegarandeerd dagelijks goed te zien!
*Het mini-ijslandermuseum, archief en evt. leerzame boeken/DVD's uit Irene's collectie bekijken.
*In onze omgeving is van alles te doen:
o.a. Stad Groningen (op slechts 8 km, een bruisende studentenstad met een rijke cultuur) en Provinciestad Assen, beide met o.a. prachtige musea en vele leuke winkels. Ook de dorpen en plaatsen om Eelde-Paterswolde heen hebben veel te bieden, o.a. Haren, Roden, Zuidlaren, Leek. Maupertuus, Roech, een mega-grote Ikea, Divoza en een Epplejeck zijn ook allemaal in de buurt, erg handig.
Eelde- Paterswolde zelf: 2 winkelcentra, het vliegveld (o.a. voor rondvluchten), Het Paterswoldse Meer (voor watersport, rondvaarten enz.), De Hoornse Plas, Friese Veen.
Vennebroek, de Vosbergen en De Braak (met een doolhof en een vleermuizenkelder), Lemferdinge (+ Galerie); Kijkboerderij, uitkijktoren enz. in de Onlanden, Landgoederen en natuurgebieden om te wandelen, fietsen, varen, paardrijden. Zeer gevarieerd landschap; weilanden, oude houtwallen, sloten, riviertjes, moerassen, vennen, bossen en meren.
Openlucht Zwembad Lemferdinge.

We wonen op een kleine kilometer van de plek waar het Unesco Geopark de Hondsrug begint! O.a. met de beroemde hunebedden.
En we wonen in het Nationaal Park De Drentsche AA, een uniek Beekdallandschap. Het herbergt allerlei Flora & Fauna, de meanderende rivier de Drentsche AA, schaapkuddes en -kooien, eeuwenoude karresporen, grafheuvels, hunebedden enz.
In het eerste weekend van september vindt elk jaar het Eelder Bloemencorso plaats, wat een bezoek zeker waard is. Dit bloemencorso wordt gerekend tot een van de mooiste van Europa.
Museum voor figuratieve kunst De Buitenplaats in Eelde (met een prachtige tuin), Het Klompenmuseum in Eelde (met een bijzondere en unieke collectie klompen uit de hele wereld), Het Muziekinstrumentenmuseum de Vosbergen in de Vosbergen in Eelde.
De Golferij in Eelde,
De kijkboerderij in Paterswolde.

Suggesties voor evt. overnachtingsmogelijkheden:

Bed & Breakfast De Oude Molensteen, Eelde.
B & B Dinos, Eelderwolde
Logies De Hoogestukken, Eelde.
Scandinavisch Dorp, Eelderwolde. (aan het meer, blokhutten en een Scandinavisch restaurant.)
Fletcher Familie Hotel, Paterswolde.
Inlichtingen over onze omgeving uiteraard bij de VVV en op internet.

Deze website is naar ons eigen ontwerp gebouwd door Imre Veen en wordt beheerd en bijgewerkt door Irene zelf. Niets van deze site mag zonder onze toestemming worden overgenomen.