2024:
NIEUWS en FEITJES. Het nieuws loopt af; naar beneden is ouder nieuws. Maar sommige dingen zijn nog steeds leuk om te lezen/weten, dus scroll er gerust doorheen.

*TE KOOP: Diverse paardenspullen, boeken enz.

*We hebben een nieuw gastenboek op de site. Op de vorige ontvingen we erg veel spam. Helaas zijn alle oude berichten verloren gegaan. Dus als je nog eens een berichtje wil achterlaten vinden we dat heel leuk!

*WE ZOEKEN MET SPOED EEN NIEUWE PLEK VOOR HET IJSLANDERMUSEUM! De plek waar de collectie was ondergebracht is helaas komen te vervallen. Dus wie een plek weet of heeft... neem contact op met Irene!

*Begin mei hebben we de gehele collectie van het IJslandermuseum vanuit Maasbommel overgebracht naar een plek in Drenthe. Het betreft een tijdelijke opslag, een oude bekende van ons bood ons deze plek, waar we erg blij mee zijn. Nu is de collectie tenminste voorlopig gered. Nu hopen we nog dat er een geschikte permanente plek komt, dan kunnen we het museum opnieuw inrichten.

*In april reed Irene mee op de mooie baan in Exloo, in T3 en V2 gestart met Skotli. In T3 maakte ze een fout en Skotli gaf het antwoord wat hij geleerd heeft. Dat was niet zo handig, maar ze vond het wel grappig en fijn dat hij zo reageerde. Het kostte wel wat punten. Maar toch haalden ze de 2e plek. In de V2 werd Skotli wat over-enthousiast, maar toch werden ze weer 2e. Het was een leuke wedstrijd met deelnemers uit het hele land en zelfs uit Duitsland en België. Tevens was het een World Ranking wedstrijd. Het weer was super. Al met al een geslaagd dagje.

*Hrafn doet het nog goed, nu zijn snijtanden er al een jaar uit zijn. We merken al wel dat hij een dagje ouder wordt.

2023:

*Ons eerste fokproduct Dreymd is in oktober rustig ingeslapen; 32,5 jaar oud. We hadden haar al in 1995 verkocht, samen met haar veulen Mýsla, die er al lang niet meer is. Een paar jaar geleden hebben we haar nog bezocht, bij haar laatste eigenaresse. Wat heeft ze bij haar een topleven gehad, met een heel fijn pensioen. Daar waren en zijn we blij om.

*Irene heeft voor het eerst een paddenstoelenwandeling gegeven, het was een succes. Ook het fotograferen van al het moois is een leuke hobby.

*Irene en Skotli reden ook in september mee op de wedstrijd in Spier. In de T3 en de V2. Het was erg warm en Skotli al in een behoorlijke wintervacht, maar hij deed weer goed zijn best. Twee keer op de eerste plek en vooral blij met veel zessen en 3x een 6,5 voor snel tempo tölt en 1x een 6,5 in langzame tölt. Stijgende lijn!

*Wij zijn natuurlijk naar de WK in Oirschot geweest. Het was een geweldige WK week (eindelijk na 4 jaar weer). De hele organisatie, de sfeer, de vele oude bekenden die we gesproken hebben, de mooie proeven en de vele prachtige en heel goede paarden. We hebben genoten. Irene had nog spullen uit het IJlandermuseum beschikbaar gesteld voor de NSIJP stand.

*Op de NK op Stoeterij Fitjar was Niels Ringmeester en Irene schreef bij de jury. Het evenement was zeer geslaagd.

*Irene reed met Skotli in juni de wedsrijd in Spier. Ze reed alleen de V2, wat heel goed ging, alleen helaas 2 keer een fout in het laatste onderdeel. Dat is dus voor verbetering vatbaar.

*In mei zijn we weer naar IJsland geweest, deze keer deden we de Westfjorden. Het was weer erg mooi.

*Irene jureerde de Kwalificatiewedstrijd in Spier. Het was mooi weer en een leuke wedstrijd.

*Onze Hrafn (21 jaar oud in 2023) heeft helaas EOTHR, de nare tandenziekte die best veel voorkomt. Nu zijn inmiddels alle snijtanden eruitgehaald in een kliniek. Maar paarden knappen daar meestal erg van op, omdat de ziekte erg pijnlijk is, en Hrafn knapt gelukkig ook op. Ze kunnen er goed mee eten, al moeten ze wel leren hoe te grazen zonder tanden.

2022:

*Op 27 december was de toffe IJRN lustrumdag (35 jaar!) in de Sunrise Stables in Assen, waar Irene een stand had met de geschiedenis van IJRN en wat van haar schilderijen. Er was voor elk wat wils, en een erg leuk en vol programma, dat veel bezoekers trok; oude bekenden en nieuwe gezichten; iedereen was welkom.

*Irene ging naar een bijscholing voor het jurykader, tesamen met de VIT. In de ochtend een interessante presentatie door Horst Becker (een bekende klassieke dressuurruiter uit Duitsland) en in de middag gaf hij enkele VIT ruiters praktijkles bij wijze van clinic. Een leerzaam dagje dus.

*Na lange tijd gips en daarna weer opbouwen van de voetfunctie, en herstellen van alle letsel, kon Irene weer wat beginnen met rijden. Ondanks dat nog niet alles helemaal als vanouds was, was ze nog net op tijd zover hersteld dat ze kon meedoen op de wedstrijd in Zwiggelte. Daar startte ze met Skotli voor de 2e keer in V2 en voor de 1e keer in T3. Hij is inmiddels al een echt sport B paard geworden, met een heel fijn karakter. Dat vertaalt zich ook in een stijgende lijn qua punten.

*Tijdens Irene's thuiszijn met het letsel, kon ze mooi het nieuwe boek van Benni Lindal en zijn vrouw lezen, én er een boekrecensie over schrijven voor Ruitershop Atorka! Lees deze in menu Extra's.

*Op 3 juli brak Irene haar middenvoetsbeentje bij een val met de fiets op Schiermonnikoog. Heel vervelend, want dat gaat lang duren. Er was zelfs nog meer letstel. Gelukkig hebben we al 2 jaar een bijrijder voor Hrafn, die helpt nu ook mee bij de wei en met (tijdelijk) Skotli een beetje in beweging houden. Hopelijk kan Irene binnenkort de training weer oppakken. We waren nog niet klaar met dit wedstrijdseizoen!

*De wedstrijd op Stoeterij Fitjar werd tevens de Jeugd NK verreden. Niels was ringmeester en Irene jureerde op deze altijd leuke wedstrijden.

*Als je Netflix kijkt, is de IJslandse comedian Ari Eldjárn met "Pardon my Icelandic" een aanrader. Gaat over Scandinaviërs enz. Heel herkenbaar en grappig!

*Meteen na onze vakantie reed Irene met Skotli op de wedstrijd Exloo Internationaal, in de V2. Ze kwamen in de B-finale, wonnen die op zondag en werden uiteindelijk 4e in de A-finale. Het waren de eerste finales voor Skotli, maar hij deed het allemaal erg fijn en ze verdienden ook mooie punten. Er zit nog genoeg in om te verbeteren, dus weer lekker doortrainen. Niels was parttime ringmeester.

*We zijn weer naar IJsland geweest! Tien dagen, van Zuid naar Oost en terug. Het was weer prachtig, en veel mazzel met het weer.

*Onze eerste wedstrijd van dit jaar waar we in actie kwamen was de Indoor van IJRN, in Exloo. Niels was ringmeester en Irene jureerde. Het was weer leuk om te doen.

*We zijn naar een theatershow in Martiniplaza geweest; door MK de Manvan; erg grappige teksten en liedjes over het leven met zijn "paardenvrouw". Heel herkenbare en vermakelijke show! Natuurlijk ook nog enkele bekenden tegen gekomen.

*Niels en Irene gaven een interview voor de plaatselijke krant "Dorpsklanken". Bijna een hele pagina (inclusief leuke foto) werd aan ons en de paarden gewijd!

*We konden eindelijk weer eens naar een optreden, van Ralph de Jongh en band, in Groningen. Kleinschalig, maar een top concert, wat bijna 4 uur duurde!

*In ons dorp heeft een groep ruiters zich verenigd om nog een paar extra ruiterpaden in de Vosbergen te (laten) realiseren, in samenwerking met de KGS. (Dat is de stichting die het landgoed grotendeels beheert). Irene doet ook mee, we zijn blij met het initiatief.

*Het N.S.IJ.P. heeft een aantal interessante online lezingen georganiseerd. Een ging over de geschiedenis van het IJslandse paard, door Ţorgeir Guđlaugsson. Veel leuke, meest onbekende feiten, anecdotes en afbeeldingen kwamen langs. Heel mooie presentatie!

*Eindelijk konden we weer een live vergadering en bijscholing van het jurykader doen. De bijscholing door Ţorgeir Guđlaugsson was weer interessant!

*We hebben een bezoekje gebracht aan rivierenland en zijn ook weer naar het IJslandermuseum in Maasbommel geweest; de boel weer wat aangevuld en geordend. Het is weer helemaal strak. Beneden is het theehuis van Fensalir. Wat een heerlijk gebak hebben ze daar toch. En er is nu ook een hele leuke expositie van bijzondere "nestkastjes" enz. Een bezoekje waard dus. Tot april van donderdag t/m zondag open. Vanaf april van dinsdag t/m zondag open. Inbreng van IJslanderspullen is altijd welkom, als je een kijkje gaat nemen.

2021:

*Irene heeft een expositie op haar werk in het Heijmanscentrum in Groningen, tot april 2022.

*Eindelijk hebben we weer eens mee gedaan; de IJRN Indoor in Exloo in november. Irene reed met Skotli V2 en T3. Skotli deed erg zijn best en ze wonnen beide proeven (T3 ex-aequo). Het was overigens een klein deelnemersveld. Niels was weer ringmeester.

*Irene heeft de VIT- wedstrijd op Fitjar gejureerd. Het was weer leuk om te doen.

*We zijn gaan kijken op de finaledag van de wedstrijd in Lingen, Duitsland. Dat mocht gelukkig! Er reden een aantal heel mooie combinaties. Datzelfde weekend was ook de wedstrijd in Exloo, maar daar mocht geen publiek bij zijn..

*Skolti is helaas begin juni geblesseerd geraakt in de wei. Dus even therapie en rust voor hem, en geen wedstrijden natuurlijk.

*Ons eerste fokproduct Dreymd is in juni 30 jaar geworden! Ze is na wat omzwervingen al jaren bij een leuke dame die haar een heerlijk pensioen bezorgt. We hebben haar in 2020 bezocht.

*Eindelijk heeft Irene weer eens kunnen jureren; op de oefenwedstrijd in Spier. Het mocht in verband met de coronamaatregelen helaas nog steeds geen gewone wedstrijd zijn.

*De WK in Denemarken gaat dit jaar niet door, natuurlijk ook vanwege de Coronacrisis. Heel jammer, wij (en ook vele anderen) hadden ons er op verheugd. Maar over 2 jaar is Nederland weer aan zet.

*Helaas is aan het leven van ons geliefde hondje Stian een einde gekomen op 13 april. Hij was ziek en het ging niet meer, hij was bijna 12 jaar. We missen hem heel erg.

*Helaas zijn er nog steeds geen evenementen vanwege de Coronacrisis. Wel is Irene gevraagd om blogs te schrijven voor Ruitershop Atorka en de website www.icelandichorses.eu (ook op Facebook). Het eerste blogartikel is inmiddels een feit; deze gaat over Beenbescherming voor IJslandse paarden. Het blogartikel staat ook hier in menu Extra's op deze site.

2020:

*Grappig; Irene reed te paard door het bos, toen een paar tienerjongens vroegen of ze het paard mochten aaien. Jawel. Eentje zei dat hij bang was voor paarden, maar deed het tóch. Een andere jongen kwam eraan en vroeg of ik wel wist dat paardrijden een dénksport is. Nee, hoezo? Nou, zei hij, je dénkt dat je sport. Haha.

*Eindelijk doet Irene weer eens mee aan een expositie! Met 8 kleine schilderijtjes, in Galerie Paterswolde, van 8 november 2020 tot 12 januari 2021. De expositie heet "Visitekaartjes", omdat veel kunstenaars meedoen, alleen met heel kleine werkjes.

*Helaas heeft Irene dit jaar geen enkele wedstrijd kunnen jureren; wegens de Coronacrisis werden alle wedstrijden die ze zou jureren afgelast.

*Irene reed met Skotli mee op de eendaagse Kwalificatie wedstrijd op Fitjar, ze startten voor het eerst in de V2. De periode ervoor had Skotli nog erg veel power, maar enkele dagen voor de wedstrijd begon hij zijn winterjas aan te trekken. Op de dag zelf was het regenachtig en erg warm, vermoedelijk hierdoor had Skotli helemaal geen puf meer tijdens de proef. Jammer, want zo konden ze niet laten zien hoe Skotli inmiddels kan lopen.

*In de vakantie zijn we ook eindelijk weer eens naar het IJslandermuseum in Maasbommel gegaan om spullen te brengen en de boel weer wat te ordenen. Het Theehuis opent binnenkort na een verbouwing, en dan kunnen we het museum ook nog verder opruimen voor het publiek.

*Wij zijn naar IJsland op vakantie gegaan. Het kon en mocht weer en het was voor ons een heel goed moment, eigenlijk nu of nooit om diverse redenen. Het was geweldig; super mooi weer en weinig tot geen toeristen. Unieke ervaring! Bovendien kreeg Niels daar bericht dat hij aangenomen is voor een leuke nieuwe baan.

*Skotli deed weer goed zijn best op de Funwedstrijd in Exloo, indoor, op 15 februari. Er waren nu meer deelnemers dan de vorige keer; het concept slaat wel aan, ook omdat je het als oefening kunt gebruiken. Irene en Skotli wonnen beide proeven waar ze aan mee deden, met héle mooie punten en dito protocollen. We vorderen nog steeds, en er zijn nog genoeg verbeterpunten.

*De film Habitat, door een Assens stel gemaakt, over Nationaal Park de Drentsche AA, is een prachtige documentairefilm over de natuur in dit gebied, waar wij ook aan wonen.

*We zijn naar de film Aquarela geweest, in het mooie, nieuwe gebouw Het Forum in Stad Groningen. De film gaat over het geweld van water, een op bijzondere wijze gefilmde documentaire. De muziek van Eicca Toppinen/Apocalyptica erbij maakt het geheel nog meer indrukwekkend.

2019:

*We zijn naar een concert geweest van Kovacs samen mét het Metropole Orkest, in de Oosterpoort in Groningen. Het was weer een waar genoegen.

*De IJRN kerstrit was op 22 december in onze eigen mooie omgeving. Irene reed mee met Skotli, die nog niet eerder in zo'n grote groep mee was geweest. Hij deed het super en de rit was erg leuk. Niels deed de catering, met assistentie van Yvonne.


*Ook zijn we naar het Universiteitsmuseum in de stad geweest, waar ook nog oude objecten uit het voormalig Natuurmuseum staan, waar Irene's vader directeur van was.

*We zijn naar het privé-natuurmuseum van Klaas Nanninga in stad Groningen geweest. Erg mooie, bijzondere en uitgebreide verzameling en heel mooi tentoongesteld. Ook verkoopt hij een heel aardig boekje met verhalen over de diverse objecten. Aanrader om eens te bezoeken.

*Irene heeft met Skotli meegedaan aan de funwedstrijd in Exloo, op 9 november. Het was een goede oefening en ervaring voor Skotli. Dit jaar kwamen er helaas gedurende het wedstrijdseizoen steeds dingen tussen en werd er niet gestart. Ze werden nu 1e en 2e, in de proefjes die ze deden. Korte, aangepaste proeven waren er uitgeschreven, en het was een indoorwedstrijd. Er was best wat opkomst van ruiters én publiek. Een gezellig avondje.

*De IJRN videotöltwedstrijd werd 1 november gehouden op stoeterij Fitjar. Irene beoordeelde de 10 combinaties, gaf haar commentaar en daarbij de punten, en Noortje Grégoire-de Laat gaf vervolgens trainingstips aan de ruiters. Het was een zeer geslaagd concept, en de sfeer zat er dan ook goed in. De avond startte met eerst nog een IJRN Ledenvergadering.

*Het NSIJP (Nederlands Stamboek voor IJslandse Paarden) bestaat dit jaar 60 jaar! Op 19 oktober werd dit feit feestelijk gevierd op het Federatiecentrum in Ermelo en natuurlijk waren wij ook van de partij. Het was druk bezocht door vooral leden en er was een strodorp met kunst en verkoopkraampjes. Er waren clinics, lezingen, shows enz. Ook een veulenkeuring en het fokkerij-event werd er gehouden. Al met al genoeg te beleven.

*Wij zijn weer als toeschouwers naar de WK geweest, in Berlijn dit jaar. Er is veel over te vertellen; mooie sport, maar ook wel wat teleurstellende optredens van sommige ruiters. De organisatie haalde het bij lange na niet bij de edities van Nederland (Oirschot 2007 en 2017). Maar toch hebben we een mooie 10 dagen gehad.

Ook zijn we naar het Dierenpark geweest, en naar een optreden van Ralph de Jongh in een Biergarten.

*Het NK in Exloo was weer mooi, ook om te jureren, in een leuk gemengd internationaal team. Niels was ringmeester. Ondanks de vreselijke hoosbui op vrijdag is alles goed gekomen. Irene had een eigen schilderij beschikbaar gesteld voor de WK-verloting. Wij wensen het team dat naar de WK gaat allemaal veel plezier en succes in Berlijn!

*Op Fitjar in Noordsleen was weer de jaarlijkse wedstrijd. Niels en Irene waren erbij als resp. ringmeester en jury. Het was een geslaagde wedstrijd.

*In Exloo werd weer de 3-daagse IJRN Internationaal wedstrijd gehouden. Irene jureerde en Niels was weer ringmeester. Het evenement was geslaagd en er was mooie sport te zien met ruim 140 deelnemers uit diverse landen. Het Hippische complex is de laatste tijd ook mooi opgeknapt, en de nieuwe organisatie heeft een mooi evenement gemaakt.

*In het Duitse Lingen werd weer de jaarlijkse grote internationale wedstrijd gehouden, wij zijn op zondag naar de finaledag geweest. Een aantal topruiters en toppaarden leverden topprestaties, een genot om te zien.

*In april zijn we een week naar IJsland geweest. we hadden enorme mazzel met het weer: juist voor en na onze vakantie was het veel slechter. Wat hebben we prachtige natuur en dieren gezien; 2 avonden wat noorderlicht! En orca's, bultruggen, witsnuitdolfijnen, zeehonden, sneeuwhoentjes, raven, koperwieken, en een zeearend.

*De IJRN indoor en clubkampioenschappen hebben paatsgevonden in Exloo op 9 maart. Irene jureerde en Niels was ringmeester. Het was een kleinschalig evenement.

*Irene organiseerde alweer een cursus van Herdís Reynisdóttir op stoeterij Fitjar. Het was ook deze keer een fijne en geslaagde cursus. Irene reed zelf ook mee met Skotli, en ze kan weer vol inspiratie verder trainen. Er komt vast nog wel weer een cursus, als je zin hebt om mee te doen of informatie wil, kun je je melden bij Irene.

2018:

*Irene organiseerde na jaren weer eens een cursus van Herdís. Deze keer op stoeterij Fitjar, er deden 10 ruiters mee. Het was erg geslaagd. Irene reed met Skotli ook zelf mee, en ze hebben lekker gewerkt.

*We zijn een heerlijk weekje op La Palma geweest; een mooi, vulkanisch eiland. Veel moois gezien.

*Irene en Skotli hebben hun derde wedstrijd gereden; de eendaagse in Exloo. V3 en T7, helaas raakte Skotli te gespannen en ging het niet zoals we voor ogen hadden. Maar we gaan rustig verder trainen, en we hebben ook nog een leuke cursus van Herdís in het verschiet.

*We zijn als toeschouwers bij de NK in Oirschot geweest. Het was gezellig en er was mooie sport te zien. Op de heenweg hebben we de collectie in het IJslandermuseum in Maasbommel weer wat aangevuld en de spullen weer geordend. Het Fensalir theehuis (heerlijk gebak enz.!) en de theetuin zijn erg mooi geworden. Irene heeft er ook nog 3 schilderijen ter verkoop hangen. Al met al is de locatie een bezoekje waard!

*Irene en Skotli zijn weer in Spier gestart, nu voor het eerst ook in de viergangenproef V5. Die ging heel goed. Zijn fijne karakter werkt ook mee, en we wonnen de V5 en de T7. In de T7 was hij inmiddels wel moe, en het was erg warm. Daardoor kwam het 2e onderdeel niet goed uit de verf, maar toch reden we weer goede punten.

*DE VIT wedstrijd op stoeterij Fitjar hebben we even bezocht, omdat Niels het avondeten had gemaakt. Het was een gezellige avond, ook enkele anderen droegen hun steentje bij aan de maaltijd. Verder waren we daar niet actief, wegens Irene's vakantie naar IJsland; ze was net weer terug.

*Irene is na vele jaren weer eens naar IJsland geweest, dit keer op vakantie met een vriendin. Het was een fantastische week met super weer, en heel veel moois gezien. Walvissen, zeehonden, papegaaiduikers, een visarend, sneeuwhoentjes, vele andere vogels en een poolvos, naast het geweldige landschap. Ook hebben zij Hólar bekeken, waar de IJslandse hippische opleiding gegeven wordt. Helaas was daar het paardenmuseum nog dicht. Maar paarden genoeg gezien, natuurlijk, in heel IJsland. Voor herhaling vatbaar!

*Skotli heeft in Spier zijn wedstrijddebuut gemaakt. In de T8, samen met Irene, behaalde hij zeer nette punten voor zijn eerste wedstrijd! En wonnen ze deze proef ook nog eens. Nu lekker doorgroeien dus.

*Exloo Internationaal heeft al weer plaats gevonden. Het was een erg geslaagde, gezellige wedstrijd, ookal waren er ook veel NL ruiters naar wedstrijden elders (m.n. Belgische Kampioenschappen) afgereisd. Het deelnemersveld in Exloo was toch nog behoorlijk, mede dankzij vele jeugdruiters. Exloo Internationaal was nl. een van de selectiewedstrijden voor de dit jaar in Zweden te houden Youth Cup. Daarom werden de proeven voor de Youth Cup ook uitgeschreven. Irene jureerde en Niels was alweer ringmeester. Ook de Tölt in Harmony werd verreden, en Irene jureerde die proef ook, voor de tweede keer alweer. Er waren ook weer (top)ruiters uit het buitenland; Noorwegen en Engeland. Altijd leuk en goed als er buitenlandse deelnemers zijn. Maar een aantal van onze eigen Nederlandse ruiters reden zeker ook heel verdienstelijk. Het feestje op zaterdagavond was ook erg leuk, met een goede band.

*We zijn weer een week naar Ierland geweest. Nu hebben we de hele Oostkust gedaan, ook in Noord-ierland. Het was weer een prachtige reis.

*Het artikel over vw-nw van Irene wordt in Australië in het Engels vertaald voor een Australisch magazine.

*Irene is met Skotli weer naar een cursus van Trausti-Thór geweest op Fitjar. Veel klassieke oefeningen gereden en we hebben nu echt progressie. Leuk!

*De IJRN indoor in Exloo is geweest. Irene schreef bij de jury en jureerde (met collega Kristina) voor het eerst de Tölt in Harmony, wat tevens een selectie was voor de Youth Cup.

*Irene doet de Online Project Proprius cursus van Intrinzen. Er gaat weer een hele interessante wereld open! Dit voegt echt weer wat toe aan de omgang en training van paarden.

*Irene is in februari op het Tölt in Harmony seminar in Nederland geslaagd voor het examen Jury voor alle drie de levels. Marlise Grimm was de juf en examinator. Nederland telt nu 9 TIH juryleden, Irene is de eerste in het noorden. Ook een aantal deelnemers van V.I.T. die dus trainer/instructeur zijn konden meedoen aan het seminar en mogen nu op ieders eigen nivo/level lesgeven in TIH.


2017:

*Op Fitjar gaf Sigurdbjörn Bardarson (Diddi) een interessante lezing over Telgang rijden/trainen. Irene was daar om weer wat op te steken.

*Op Fitjar kwam Trausti-Thór weer cursus geven en Irene deed met Skotli mee. Het ging erg goed, veel geleerd en vooruitgang geboekt. Altijd fijn om zo intensief bezig te zijn met je paard.

*Irene traint Skotli ook met de "Intrinzen" methode. Dat is een methode waarbij je het intrinsieke leren stimuleert, en wat tevens het paard aanzet om zijn lichaam goed te gebruiken, in eerste instantie vanaf de grond. Er zijn in NL een aantal mensen die dit ook al doen, en we hebben inmiddels een dag gehad om ervaringen uit te wisselen en te oefenen. Dat was inspirerend.

*De videowedstrijd "thuis tölt ie beter" van IJRN vond plaats op stoeterij Fitjar. Irene jureerde samen met collega-jurylid Nanco. Ze gaven eerst uitleg over de Guidelines en veel technische tips aan de ruiters. het was een geslaagd avondje.

*Irene is voor een les van Herdís naar Loenen geweest met Skotli. We zijn lekker op weg als jonge combinatie! Er moet nog veel gebeuren, maar het gaat langzaam maar zéker vooruit.

*Dit jaar valt de enorme diversiteit aan paddenstoelen om ons heen op. Ook bij onze wei zijn er veel verschillende. Irene heeft er heel veel op foto gezet. Op facebook is een album te vinden.

*Voor het eerst zijn we een week echt zuidelijk gegaan; naar Lanzarote! Het was een mooie week met prachtige bezienswaardigheden, bijzondere lavalandschappen, een super verblijf, lekker eten, maar wel erg warm weer. Normaal waait het er nogal, maar het was nu bijna steeds windstil en de Calima kwam ook nog langs (pfff...rond de 40 graden!).

*30 sept (en 1 oktober, maar daar waren wij niet bij aanwezig) werd er feestelijk het Lustrum van IJRN gevierd. Irene had er een kraampje met schilderijen en van alles. Er waren prachtige en lekkere taarten, paardgerelateerde workshops, strodorp, verkoopshow enz enz. Na het dagprogramma was er een bbq en toen nog even voetjes van de vloer. Toen Irene 30 jaar geleden met een paar dames naar de notaris in Steenwijk ging om de vereniging officieel te laten worden, hadden we dit allemaal niet kunnen denken. En de accomodatie in Exloo wordt ook steeds mooier gemaakt.


*Zie onder; de Engelstalige versie van het boek verkoopt inmiddels erg goed in de Engelstalige landen!


*We hebben (dit keer als toeschouwers) genoten van een fantastische WK in Oirschot! Zowel de organisatie, het terrein, het eten, het strodorp, de Galashow en de feesten waren tip-top. Het nivo van de paarden en ruiters was ook regelmatig verrassend hoog. We kijken nu alweer uit naar Berlijn over 2 jaar!

*Irene stelt twee schilderijen ter beschikking voor de WK-verloting. Waaronder deze:

*Het boek van Lex van Keulen (waar Irene ook aan mee heeft gewerkt) is inmiddels ook vertaald en uitgegeven in het Engels met de titel: Complete Guide to the Icelandic Horse. Het wordt gepresenteerd en verkocht op de WK in Oirschot, 2e week augustus.

*De NK werd dit jaar in Exloo gehouden. Irene schreef bij de jury en Niels was ringmeester. Het waren geslaagde wedstrijden, met ook Duitse, Noorse, Belgische en IJslandse deelnemers.

*Op stoeterij Fitjar in Noord-Sleen werd een sportwedstrijd, tevens Jeugd NK gehouden. Irene jureerde en Niels was ringmeester. Het was een leuk en sportief evenement.

*IJRN Internationaal is alweer geweest en dit was de 2e WK-selectiewedstrijd. Irene jureerde en Niels was alle dagen weer ringmeester. Het waren mooie dagen, maar ook waren er een paar minder mooie gebeurtenissen zoals: een beroemd Duits paard dat op donderdagavond plotseling overleed (natuurlijke doodsoorzaak), en op zaterdagavond tijdens de telgangrennen een flinke onweersbui die de wedstrijd stil legde. Het programma werd daarop aangepast.

*In het voorjaar zijn we begonnen met (eindelijk, na 30 jaar) onze inloopstal te vernieuwen en veel andere klussen bij de wei te doen. Het resultaat is een betere, degelijke en mooiere accomodatie op onze mooie plek!

*In Spier, op stal de Grondsels, werd een kleinschalige Sportwedstrijd gehouden, waar Irene jureerde en tevens juryvoorzitter was. Tegelijkertijd was de eerste selectiewedstrijd in Oirschot. Daarom was het deelnemersveld in Spier niet zo groot, maar het was wel weer een leuke en sportieve dag!

*Irene heeft met Skotli meegedaan aan een cursus van Trausti Ţór Gumunđsson, weer op Stoeterij Fitjar. Het was een fijne en nuttige cursus, om verder te groeien als nieuwe combinatie.

*We zijn alweer naar Ierland geweest, de eerste week van april. Heerlijk; prima weer, de Wild Atlantic Way nu noordelijk. Erg veel mooie plekken en dingen gezien. Nog lekker weinig toeristen, maar de natuur is dan ook nog niet zo ver. We zouden het ook wel eens willen zien als de heide bloeit!

*Irene is met 2 andere meiden weer naar de Equitana geweest. Altijd leuk, zoveel te zien. Ook het IJslanderdorp was weer leuk ingericht.

*We zijn naar de 2e editie van de wedstrijd Ice Horse in Eindhoven geweest. Vorig jaar waren we er niet bij. Het was een mooie, goed georganiseerde wedstrijd met erg aansprekende (ook Internationale) combinaties. 's Avonds was er nog een diner en live band-dansfeest in het hotel. Ook zijn we nog even langs het IJslandermuseum gegaan om weer nieuwe spullen te brengen.

*De IJRN-indoor is al weer geweest. Niels was ringmeester en Irene schreef bij bij een Duits collega jurylid. Het hippisch centrum in Exloo wordt van binnen en van buiten voortvarend opgeknapt. Buiten wordt bijvoorbeeld een hele grote eb-en vloed bak aangelegd. De binnenbakken zijn opgeknapt. Ook de horeca is sterk verbeterd met een ander bedrijf. Mooie ontwikkelingen dus!

*Omdat Eylimi te breed bleek te zijn voor Irene (zij kreeg daardoor wederom problemen in het bekkengebied) is hij verkocht via Reiterhof Bramsche in Lingen. Irene heeft al snel een smaller nieuw paard gevonden in Skotli frá Smáhúsum. (zie ook menu Onze Paarden)

2016:

*In Spier werd een leuke oefenwedstrijd gehouden, Irene heeft gejureerd.

*Op stoeterij Fitjar heeft Irene een cursus gedaan met Eylimi, van Trausti Ţór Gumunđsson. Het was een fijne cursus voor ons, omdat we samen nog veel moeten groeien.

*Irene heeft een nieuwe uitdaging gevonden in Eylimi, een 8-jarige zilverappelbruine ruin. Söngur is verkocht. (november)

*Op 22 oktober vond de officiële opening plaats van het IJslandermuseum in Maasbommel. De wethouder knipte de linten door van het Fensalir begeleid-wonenhuis en de theeschenkerij met museum. Er waren heel wat belangstellenden op af gekomen, zelfs een paar van onze zuiderburen. Ook waren er mensen die leuke dingen voor de collectie aan het museum schonken. Irene heeft in de theeschenkerij ook wat van haar schilderijen opgehangen en Lex van Keulen heeft zijn boeken er nu ook liggen voor verkoop. En er wordt gewerkt aan de Engelse uitgave!

*Wij zijn als bezoekers naar het Int. Passchampionat (Telgangkampioenschappen dus) geweest in Verden, Duitsland. Het mooie, grote hippische terrein is zeer geschikt voor dit evenement, maar toch waren er niet heel erg veel (internationale) deelnemers. Er deden niet eens Nederlanders mee! Misschien lag het aan gebrekkige PR? Wij vonden het toch een leuk weekendje weg, en hebben ook mooie paarden kunnen bewonderen. Verden is een "paardenstad", met een interessant paardenmuseum, wat we uiteraard bezocht hebben. Ook liggen er tegels met hoefijzers door de stad, met namen van beroemde ruiters erbij.

*Eindelijk weer een wedstrijd gereden. Na zo'n lange tijd waarin de focus, tijd en energie bij minder leuke zaken lag als paarden trainen, valt het niet mee om ze in korte tijd beide weer goed op peil te krijgen. Dik (al te lang) en vooral Söngur al ver in het winterhaar, met deze temperaturen, viel het niet mee. Nouja, het was een gezellige, kleinere (wel WorldRanking) wedstrijd in Exloo. Dus kon ik mooi even kijken hoe het er voor staat. Zaterdag een les van Siggi, met Hrafn, waarbij de 5-gangen heel aardig ging. Zondag gingen er met beide paarden dingen goed en dingen wat minder. Met een 5e plaats in de T4 (Söngur) en 4e plaats in T3 (Hrafn) geëindigd. Telgangproef helaas halverwege in galop, maar ik was blij dat we 2 keer mochten starten. De 2e keer heb ik hem nl wel uitgereden. Voor het eerst! met punten en een tijd, niet super, maar toch. Dat die 2e doorgang niet telde, maakt voor mij niets uit. Ik weet waar ik aan moet werken. Niels was ringmeester.

*Op stoeterij Fitjar werd een wedstrijd gehouden; Irene jureerde en Niels was parttime ringmeester. Het was een leuke, gemoedelijke wedstrijd.

*Onze zomervakantie zit er weer op. We begonnen met de NK in Oirschot, waar we toeschouwers waren. Vervolgens via België, Luxemburg (o.a. op camping Toodlermillen waar ook IJslandse paarden zijn) naar Duitsland. In de Eifel bezochten we Heidberghof; de nieuwe stek van familie Kompagne. Zij verhuren mooie zomerhuisjes in een prachtige omgeving. Je kunt paarden meenemen, want hun accomodatie is ervoor geschikt. Er is vlakbij o.a. een stille vulkaan en een roofvogel- en wolvenpark bij een burcht. Op de terugweg zijn we nog op bezoek gegaan bij de nieuwe stek van Jan Sander Haas en Robert Jansema in Lingen; Reiterhof Bramsche. Hier vind je ook een geweldige accomodatie met o.a. een grote rijhal. Er zijn diverse activiteiten; check de websites van Heidberghof en Reiterhof Bramsche. Toen nog een dagje Wildlands Zoo, wat ook de moeite waard is. Onze vakantie eindigde met de FEIF Youth Cup in Exloo, georganiseerd door het wedstrijd team van IJRN. Dit evenement met 78 deelnemende jeugdruiters uit 15 landen was een succes. Een aantal kinderen reed op geleende Nederlandse paarden, wat natuurlijk extra moeilijk is. Irene schreef bij de jury en Niels was weer "Lord of the rings", oftewel ringmeester.

*Nog een levenswerk van Irene is voltooid: we hebben een heus IJslandsermuseum ingericht van alle spullen die ze van ruim 40 jaar IJslanderen verzameld had. Dat is uniek; alleen op IJsland is een museum over IJslandse paarden. Ons museum is in samenwerking met zorgboerderij en Stal Fensalir uit Alphen tot stand gekomen. Het museum is gevestigd op de zolder van het koetshuis dat bij een Rijksmonumentaal pand hoort, in Maasbommel. Het pand en de omgeving zijn zeer geschikt, al is het niet naast de deur voor ons. Het was al op ISIBLESS nieuws en in de plaatselijke krant. De officiële opening en meer publiciteit komt er nog aan.

*De 2 IJslanderboeken die Lex van Keulen met Vanda Oosterhuis heeft gemaakt, en waaraan ook vele anderen hebben meegewerkt, zijn uitgekomen. Irene is een van de co-auteurs. Er zitten ook nog 2 fraaie posters bij, van Lex zijn hand. Al met al een mooi setje. Onlangs werden de boeken gekeurd door BIBLION en de recensie was zeer positief! Dat betekent dat de boeken goed genoeg zijn om in de bibliotheken te worden opgenomen!

*De meerdaagse wedstrijd Exloo Internationaal is afgelast vanwege droes op de manege daar. Irene zou er jureren. Nu is er in Spier op 21 mei wel een ingelaste eendaagse wedstrijd geweest waar Irene jureerde. Het was een leuke kwalificatiewedstrijd.

*We hebben een bestemming gevonden voor Irene's "bijna 45 jaar IJslanders archief", (IJslandertijdschriften en verzamelde spullen). We gaan er een heus museum van maken in Maasbommel. Nadere info volgt! Dit om het beter te kunnen bewaren en om hier thuis ruimte te maken. Omdat het geschiedenis is, is het belangrijk dat het bewaard blijft.

*Wat is Ierland een mooi land, we zijn er in april een week geweest, en The Wild Atlantic Way (Zuid gedaan) is geweldig. Ook zijn we bij Herdís en Kevin en hun zoontjes geweest, op Hestakot aan de Westkust. Zij werken nog aan een B&B en hebben daar 3 IJslandse paarden. In Ierland zijn verder nauwelijks IJslandse paarden.

*De indoor Exloo/IJRN clubkampioenschap is alweer geweest. Irene jurereerde en had weer een schilderijtje als pijs beschikbaar gesteld. Niels was dit keer niet van de partij. Het was een gezellige wedstrijd, met wat shops in de kantine en lekkere taarten door leden meegebracht. (naar goed voorbeeld van onze oosterburen).

2015:

*Het boek, de boeken die Lex van Keulen maakt samen met diverse schrijvers, waaronder Irene, komt in april 2016 uit. Het is nu al wel in de voorinschrijving. Zie eerdere post op deze pagina. De boeken gaan over het houden en trainen van IJslandse paarden.

*Irene heeft een culinair weekend op stoeterij Fitjar gehad, wat we gewonnen hadden met de WK-loterij. Het was heerlijk: lekker rijden in het prachtige hersftbos met zeer mooi weer, een gezellige groep mensen, en natuurlijk lekker eten. Ze had Hrafn mee, en die had er ook veel zin in!

*22 oktober gaf Apocalyptica een concert in de Oosterpoort in Groningen, wij waren er natuurlijk bij! Het was weer super, de zanger Franky Perez deed het ook erg goed. Hij zong ook op de laatste cd Shadowmaker.

*In het Natuurmuseum in Leeuwarden is de expositie "Animals inside out" zeer interessant voor jong en oud. Het museum is überhaupt erg mooi en gehuisvest in het mooie, oude weeshuispand, waar Irene's oma in opgegroeid is. Eeuwig zonde dat het Natuurhistorisch Museum van Groningen jaren geleden moest verdwijnen. Een hele foute keuze!

*Irene heeft meegereden op de gezellige wedstrijd in Hatten, Duitsland, met onze beide paarden. Het was prachtig weer en er waren erg leuke stands en heerlijk eten. Ook de 80's discoparty was erg leuk, we hebben de hele zaterdagavond geswingd met onze Duitse collega's. De telgangproef met Hrafn begon goed, helaas denderde er een paard in snelle tölt over de weg ernaast, Hrafn schrok en sprong om in galop. We mochten helaas niet in de herkansing. In de vijfgangen is nog veel verbetering mogelijk, we zullen de komende periode lekker daar aan blijven werken, net als met Söngur natuurlijk. Helaas zaten er geen finales in, deze keer.

*De IJRN-Gćđingakeppni wedstrijd is weer geweest. Irene jureerde en Niels was ringmeester. Er waren niet zoveel deelnemers, maar het was toch een gezellig evenement, met strodorp. Wij hadden ook een kraam met informatie, schilderijen, Forever producten en tweedehands spullen.

*Irene past succesvol management bij haar eczeempaard Söngur toe, waardoor hij dit zomerseizoen voor het eerst zonder deken in de wei kon lopen. Wil je meer weten? Vraag bijvoorbeeld via mail hoe ze dit doet!
Zie foto's:

*De Wereldkampioenschappen voor IJslandse Paarden zijn weer voorbij. Ruim een week lang, de eerste week van augustus, in Herning/Denemarken. Wij waren er ook bij, als toeschouwer, en hebben genoten van de sfeer, sportieve prestaties, erg mooie paarden met erg mooie gangen, super weer, leuke shops (er was zelfs een stand met Deense collega's van Forever Living met hun producten) en gezelligheid op de camping. De Young Riders lieten zien dat er veel talent is. Er werd duidelijk volgens de nieuwe Guidelines van 2014 gejureerd en ook werd er daar meer naar gereden; met meer nadruk op harmonie tussen ruiter en paard. Een goede ontwikkeling! Hierbij een leuke rap-song van de openingsceremonie:*In Exloo werd voor het eerst sinds 15 jaar weer de NK voor IJslandse paarden gehouden. Het waren zeer geslaagde en spannende wedstrijden. Niels was weer Lord of the rings en Irene jureerde. Ook had ze weer een schilderijtje gesponsord. De pers was aanwezig voor krant en TV. Niels is ook nog te zien in een video van TV Drenthe. We wensen de equipe-leden veel succes en plezier op de WK in Herning-DK in de eerste week van augustus.

*De VIT-wedstrijd op stoetjerij Fitjar was goed geslaagd. Niels was ringmeester en Irene reed met Hrafn en Söngur beide de V2 en T3. Met Söngur haalde ze in beide proeven de finale en werd 2e in de T3 en 5e in de V2. Hrafn heeft ook zijn best gedaan en haalde ook ruim boven de 5 gemiddeld. Er was veel belangstelling voor de Forever producten, en terecht! We verwachten dat de mensen (en hun dieren) veel baat hebben bij hun aangeschafte producten.

*In Spier op het erf van de familie Holthaus werd een kleinschalige 1-daagse wedstrijd gehouden. Ondanks de af en toe hevige hagel-regen-en onweersbuien was het een geslaagde dag. Irene was juryvoorzitter en had een "winkeltje" met schilderijtjes, Forever Producten enz. Ook had ze een schilderijtje als prijs beschikbaar gesteld.

*De IJRN Internationaal selectiewedstrijden in Exloo hebben alweer plaastgevonden. Het was een mooi evenement, en het weer zat ook mee (alleen zaterdag eerst nat en koud). Niels was ringmeester en Irene jureerde in een team van Nederlandse en IJslandse juryleden. Op de gepimpte banen van IJRN werd er alvast goed gestreden voor een plaats in de équipe naar de WK in Herning in augustus. Irene had nog een schilderijtje gesponsord voor de F4. Het evenement werd ook door publiek goed bezocht.

*We zijn naar de wedstrijden in Lingen geweest, als toeschouwers. Maar Niels heeft ook nog geholpen met de tijdwaarneming enz. bij de telgangrennen. Het was een groot toernooi met ook deelnemers uit België en Nederland erbij. We hebben heel wat mooie combinaties gezien in de diverse klassen. Irene had ook wel willen starten, maar de inschrijving was al snel vol! Nouja, er komt nog wel e.e.a. aan.

*In Polen is vrij plotseling een goede oude kennis van ons overleden; Anne Hofman, de partner van Elselien en voorman van Punktur. Onvoorstelbaar dat hij er al niet meer is. De meeste IJslandermensen in Nederland kennen hem wel van de tijd dat Anne en Elselien nog in Nederland woonden met hun paarden, of juist van hun huidige bedrijf in Polen. Wij wensen Elselien alle sterkte en kracht om het bedrijf voort te kunnen zetten.

*We zijn een weekje vrij geweest, met daarin een paar leuke uitstapjes naar Schiermonnikoog en de Veluwe. Daarbij kwamen we allerlei dieren tegen; o.a. fazanten, hazen, ganzen, reeën, konijnen (die zien we allemaal ook wel in onze eigen omgeving), maar ook: zeehonden, een edelhert en 3 everzwijnen met biggetjes! Ook waren we aanwezig op de kwalificatiewedstrijd in Lieren op Hestarholt. Irene schreef bij, o.a. bij jurylid Einar Ragnarsson uit IJsland. En ze kwam nog even in beeld met haar schilderijtjes, op het filmpje op Facebook van Isi-bless Nederland over deze wedstrijd. Al met al een fijn weekje!

*De Algemene Ledenvergadering van IJRN verliep vlot en zeer positief. De Noordelijke IJslandervereniging vaart een goede koers!

*Irene heeft met een paar andere dames de Equitana in Essen weer bezocht. De 2-jaarlijkse, grootste paardenbeurs ter wereld. Het was weer leuk en interessant. Ook de IJslanders waren vertegenwoordigd, met een eigen strodorp, demo's (die véél beter waren dan de vorige keer) enz.

*De IJRN Indoor in Exloo is al weer geweest. We waren erbij; Niels hielp bij de ringmeesters en Irene had een tafel met spullen van Forever, schilderijen enz. Ook had ze twee schilderijtjes beschikbaar gesteld als prijs.

*Irene heeft weer een nieuw (of eigenlijk herschreven) artikel geplaatst. Ditmaal over hoe te laterale tölt op te lossen. Hij is te vinden onder Extra's.

*Er wordt gewerkt aan vervolgboeken voor de Boekenreeks het IJslandse Paard. De meest uiteenlopende onderwerpen met betrekking tot IJslandse paarden zullen besproken worden in de themaboeken. Irene heeft ook al veel materiaal aangeleverd. Deel 1 (werken met IJslanders) en 2 (houden van IJslanders) zijn bijna klaar. Er wordt nog wel naar financiëring gezocht, via een op te richten stichting. Voor vragen en/of sponsoring hiervoor kun je contact opnemen met Lex van Keulen (via Facebook), evt. via Irene, bijvoorbeeld als je Lex niet kent.


*Er lopen veel reeën (een groep van minimaal 6) in- en rond onze weiden. Daar beleven we van alles mee. In 2013 viel een moeder-ree onze hond aan in onze wei, en ze viel vervolgens ook bijna Irene aan. Zeer waarschijnlijk deze zelfde ree heeft begin 2014 haar achterpoot gebroken, zeer ernstig. Toen hebben we geprobeerd haar te laten afschieten (om haar uit haar lijden te verlossen) door politie/jagers. Dat mislukte, ze was ons toch te snel af. Gelukkig maar, want ze heeft in 2014 toch nog 2 jongen grootgebracht! En begin februari 2015 kwamen er 6 of 7 reeën van achter uit de polder recht op Irene afgerend! Ze zagen haar niet eens staan en renden zo langs haar, kennelijk op de vlucht voor iets. Reeboutje, zoals wij de kreupele ree noemen, rent ook nog rond. Maar we houden het in de gaten, want ze is wel zwakker en kwetsbaarder dan de rest. Vermoedelijk is ze ook al wat ouder. Irene plaatst op Facebook wel foto's, filmpjes en updates van en over de reeën.


*We zijn in Groningen naar de theatervoorstelling van Warhorse geweest. Wat een choreografie, super. Mooie effecten, de waanzin van oorlog, de domheid van mensen, de liefde voor een paard. Bijzonder.

2014:

*Zorgcentrum de Wieken in Eelde, waar Irene jarenlang met veel plezier in de keuken gewerkt heeft, is nu echt geheel gesloopt.

*Helaas is er brand gesticht op het Hippisch Centrum in Exloo, waar ook IJRN zijn thuisbasis heeft....gelukkig zijn de daar gestalde paarden en pony's velig gered, maar er is wel schade.

*We zijn als publiek naar de IJRN "Thuis Tölt ie beter" videowedstrijd geweest op Fitjar in Noord-Sleen. Het was een "volle bak". Irene's Collega-juryleden Nanco en Thorgeir waren de jury en gaven een educatief tintje aan het geheel door uitleg te geven over de criteria van de beoordeling volgens de nieuwe Guidelines. Dit sluit goed aan op Irene's artikelen over de houding van het paard en over voorwaarts/neerwaarts; hier op de site te vinden in menu Extra's.

*Irene heeft het eerste boek van de Boekenreeks Het IJslandse Paard ontvangen; "Dat is geen trippelen, dat is tölt, en dat hoort zo!" over 55 jaar IJslanders in Nederland, van Lex van Keulen. Irene heeft er zelf ook aan bijgedragen. Het is een erg leuk boek geworden.

*We zijn naar het concert van Apocalyptica geweest in muziektheater "aan't IJ" in Amsterdam! Het was weer super! nog in het kader van Cello Biënnale, speelden ze snoeiharde metalrocknummers afgewisseld met mooie rustige klassieke nummers. De heren waren goed op dreef.

*We zijn naar de openingsfilm geweest op het noordelijk filmfestival "grenzeloos dichtbij", met als thema het Noorden, in brede zin, in Leeuwarden. Of Horses and Men, een IJslandse film, erg grappig en soms bizar, maar gelukkig minder schokkend dan we hadden verwacht. Maar ook echt wel typisch IJslands, herkenbaar. Paarden spelen de hoofdrol, niet- paardenmensen missen misschien nog wat andere aspecten aan de film om hem echt goed te vinden. Volle zaal, geheel uitverkocht. Maar niet eens heel veel IJslandermensen gezien; een stuk of 12. (en naast ons zeiden 2 mannen: wat lopen die paarden nou? Dat is geen galop.) Wij vonden het in elk geval een erg leuke avond, zo met de voorfilm "Tussentijd" en de speech (aankondiging van de hoofdfilm door de stalmeester van het Koninklijk huis en voorzitter van het Fries Paarden Stamboek; Bert Wassenaar), afterparty enzo is het wel weer eens wat anders dan alleen een filmpje pakken. En deze film moet je wel gezien hebben.

*wij zijn in Groningen naar de film "Biophilia Live" van Björk geweest, een registratie, en meer, van een live concert in Londen. Wow!! heel speciaal, met fraaie beelden van natuurverschijnselen, de kosmos e.d. Waanzinnige zang en muziek, een supergoed IJslands dameskoor, en dat alles samengesmolten tot een soort trip, ingeleid door David Attenborough.

*Er werd voor het eerst een IJRN indoor in Friesland gehouden op 19 oktober. Het was een gezellige wedstrijd met veel deelnemers. Een leuk initiatief van Nynke Horjus. Irene jureerde.

*De jaarlijkse IJRN Gćđingakeppni is weer gehouden in Exloo. Irene jureerde en Niels was ringmeester. Het was een leuke wedstrijd met goed weer.

*Wij zijn naar de N.K. in Oirschot geweest, deze keer gewoon als publiek! Het kwam dit jaar niet zo goed uit om mee te doen, al waren we wel gekwalificeerd. Irene jureerde alleen de telgangrennen. Het was een mooie wedstrijd, al was het weer nogal onstuimig.

*Er komt een "Boekenreeks Het IJslandse Paard" aan. Diverse Nederlanders schrijven er aan mee, waaronder Irene ook. Het wordt een zo compleet mogelijke serie over alle aspecten die met ons ras te maken hebben. Spannend!!!

*De eerste grote wedstrijden op de vernieuwde banen van IJRN in Exloo zijn geweest. Het was, mede dankzij het goede weer en de geweldige organisatie, een super geslaagd evenement. Ook de banen bleken tiptop te voldoen. Er waren 175 deelnemers. Doordat het tevens de laatste selectiewedstrijd voor de jeugdruiters was voor de Youth-cup, die dit jaar op IJsland gehouden wordt, was het een vol programma met alle onderdelen voor de selectie erbij. Irene jureerde de wedstrijden en reed tevens zelf in de de V2 mee met Söngur. De selectie ging op een foutje na wel goed, maar was met een score van 5,90 helaas net niet voldoende om opnieuw te promoveren naar de V1. Ze kwamen op de 2e plek terecht, maar eindigden in de finale uiteindelijk op de 6e plek. Niels was ringmeester en reed ook mee met Hrafn in de V3 en de T5. Ze waren niet zo goed op dreef en haalden geen finaleplek. Op zondag werden de banen officieel geopend en reden Niels en Irene voor de gelegenheid nog mee in een showtje van IJRN. Filmpjes en foto's op Facebook, IJRN/Isibless NL.

*We zijn een week naar Slovenië geweest. Een ware ontdekking! We hebben een nieuwe bladzijde gewijd aan info over onze nieuwe connecties. Er is ook een fotoalbum over; zie menu foto's.

*We hebben meegedaan aan de kwalificatiewedstrijd in Lieren, onze eerste van het seizoen. Niels en Hrafn in T5 en Irene met Söngur in T4. Ze werden allebei 5e, maar het ging niet zo goed. De V3 van Niels en de V2 van Irene gingen beter. Niels werd 6e en Irene 8e.

*Irene heeft het diploma "communiceren met dieren" gehaald. Nu vooral oefenen!!!! Deze kunst beheers je niet zomaar...Maar Irene heeft al wel eens bijzondere ervaringen gehad. Dus het kán.

*Dit jaar werd voor het eerst het Openingsevent" van het NSIJP gehouden. Op het federatiecentrum in Ermelo kwamen vele IJslanderliefhebbers bij elkaar om het nieuwe seizoen in te luiden met een hengstenkeuring, clinics, demo's, shops en info op allerlei gebied. Het was druk bezocht, en gezellig om allerlei oude en nieuwe bekenden te zien. Vroeger werd de hengstenkeuring ook altijd in Ermelo gehouden in het vroege voorjaar, en dat was ook altijd een leuk begin van het seizoen. We waren daar lang niet meer geweest, het (KNHS)complex is erg mooi geworden. Helaas zijn de ovaalbaan en telgangbaan die er ooit gelegd zijn voor de E.K. in 1979 al heel lang verdwenen. Irene stond in de informatiestand van het jurykader om o.a. informatie te geven over de nieuwe juryrichtlijnen. Ook had ze de puzzel Tölt in a box mee, waar velen mee konden oefenen om de fasen van de verschillende gangen op volgorde te leggen, altijd leerzaam. En 2 hele oude boekjes met de richtlijnen van jaren geleden. Er is toch wel veel veranderd in onze sport en fokkerij. Ook moest Irene nog even jureren bij een gangen-estafette. Deze estafette ging tussen teams van de diverse regionale verenigingen, en "natuurlijk" won team IJRN! De demo's waren o.a. van aangespannen rijden met IJslanders, handpaardrijden en "Tölt in Harmony". Dat laatste is een nieuwe wedstrijdvorm uit IJsland/Scandinavië, waarbij het gaat om de harmonie tussen ruiter en paard in al zijn facetten van het rijden (de elementen takt, rechtgerichtheid, verzameling, souplesse, aanleuning enz). Het wordt in 3 verschillende nivo's gereden in een hal, over op de grond geschilderde cirkels en lijnen. Nederland telt inmiddels één jurylid voor deze wedstrijdvorm. Zodra deze vorm ook uitgeschreven gaat worden in Nederland, zullen er meer juryleden voor nodig zijn.


*In Duitsland heeft de bekende, sympathieke allround speaker op vele grote evenementen, Henning Drath al jaren zijn nieuws-en verslag-site ISI-BLESS. (Ook op Facebook.) Nu is er ook een Nederlandse versie van ISI-bless; Isi-bless Nederland.

*Irene heeft een cursus QRM oftewel Quantum Reset Methode voor paarden (op mensen en andere dieren ook toepasbaar) van Thea Mevissen-Kramer gedaan. De methode is bedoeld om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te activeren door energie te geven waar dat nodig is, en om ontspannig te bieden. Daarvan heeft ze een certificaat ontvangen. Een mooie aanvulling op alles wat Irene al doet.

*We hebben even een kijkje genomen bij het Hippisch centrum in Exloo, waar hard gewerkt wordt om de IJRN-banen te vernieuwen. Niels heeft met nog meer vrijwilligers ook al meegeholpen met klussen op het terrein. De banen worden opnieuw aangelegd door dezelfde Duitse firma die ook de banen van de partnervereniging in Lingen heeft gelegd, dus dat moet wel goed komen. Het ziet er al veelbelovend uit! Foto's staan op www.ijrn.nl en op de IJRN pagina op Facebook.

*Irene is naar het FEIF-seminar voor juryleden, trainers & instructeurs geweest. Het vond plaats op de mooie stoeterij Kronshof van familie Schenzel in Duitsland. Het thema was de nieuwe Guidelines, en harmonie in het rijden. Het was weer leerzaam en interessant. We denken dat de nieuwe Guidelines kunnen bijdragen aan positieve ontwikkelingen in onze sport. We zijn benieuwd wat het nieuwe seizoen zal brengen! Enne, op de heenweg zagen we een WIT hert aan de bosrand (geen ree)! En op de terugweg kraanvogels!


Kronshof.

*Niels reed met Hrafn mee op de IJRN-indoor in Exloo. In de T7 wonnen ze met 5,27 en in de V3 werden ze 3e met 5,17. Toch een aardig begin van het seizoen!

*We zijn naar een dagcursus van Ralf Wohlaib geweest met Hrafn, op stoeterij Fitjar. Het was weer leerzaam en gezellig.

*Irene heeft het diploma gehaald van Bach Bloesem Therapie voor Dieren. Ze was in 2013 gestart met de opleiding. Bachbloesems hebben al jaren haar interesse, en deze opleiding geeft een toegevoegde waarde aan het omgaan met dieren; dieren hun problemen helpen oplossen, maar kunnen ook ondersteuning bieden bij de training. Wil je meer weten? Vraag gerust! En kijk even op de speciale pagina onder MENU Bloesemtherapie, voor uitleg.

2013:

*Op 18 december was er een (B)ALV van IJRN. Hierin werd door de leden gestemd over de toekomst van de banen in Exloo, of deze wel of niet opgeknapt gaan worden. Het NSIJP stelt hiervoor namelijk een flink bedrag beschikbaar. Het is o.a. het resultaat van een aantal jaren onderzoek door de baancommissie, welke ook andere locaties heeft onderzocht of die als thuisbasis konden dienen. Dat bleek nergens het (ideale) geval te zijn. De leden stemden (op 1 stem na) unaniem vóór dit plan. Dus nu gaat het terrein in Exloo aangepakt worden; de ovaalbaan én de telgangbaan worden vernieuwd! Er komen dan meer activiteiten zoals WorldRankingwedstrijden, maar ook keuringen. Er mist nog een klein stukje begroting, dus wie nog wat wil doneren...zie ook de site www.ijrn.nl

*Helaas hebben we onze laatste 2 geitenbokken moeten laten inslapen; ze waren al oud en konden met hun conditie niet meer de winter in. Ze zijn samen bij ons geboren, hebben altijd samen heerlijk vrij geleefd en zijn ook samen gestorven. Ze zijn 14,5 jaar oud geworden. We missen hun vriendelijke aanwezigheid.

*Irene heeft met Söngur mee gedaan aan een lesdag van Ragga in Spier én een cursus van Rúna in Noord-Sleen, we kunnen weer even vooruit met het geleerde!

*We zijn al weer naar een optreden geweest van Gruppo Sportivo, ditmaal in Veendam. Het is helaas hun laatste tour...maarja, ze bestaan ook al 37 jaar!! Het was weer erg leuk.

*We zijn naar de film geweest; De Nieuwe Wildernis, over de natuur in de Oostvaardersplassen, heel erg mooi in beeld gebracht. Zeker een aanrader! (Hoewel het beheer daar in deze vorm discutabel is.)

*De Gćđingakeppni heeft al weer plaatsgevonden, in Exloo. Irene jureerde en Niels was ringmeester.

*We zijn 1,5 week naar de WK in Berlijn (Drafbaan Paardensportpark Karlshorst) geweest. Het was een bijzondere WK, zo in een wereldstad. Het was nogal warm weer, bijna 40 graden de eerste helft van de week. De aankomst op 4 augustus van de 400 Estafetteruiters en -paarden bij de Brandenburger Tor met bijbehorende ceremonie (o.a. de President van IJsland en de burgemeester van Berlijn spraken) was zeker een historisch moment. De openingsshow en -ceremonie was erg indrukwekkend, vooral het optreden van Lorenzo. Deze man stuurt staande op 2 paarden een kudde van 12 witte paarden aan zónder leidsels, los op het binnenveld van de ovaalbaan. Het lijkt wel of hij er afstandsbedienig op heeft zitten. Hij laat ze zelfs over hindernissen springen. Het strodorp was groot en interessant; lezingen, demonstraties, een IJslands koor, verlotingen, veel mooie dingen te koop. En de sport wordt steeds naar een hoger plan getild. Goede paarden en goed gereden proeven. Vooral de Scandinavische landen vielen op. De voor Nederland uitkomende SiggiMar werd voor de tweede keer wereldkampioen in de PP1 telgangproef, nu met een ander paard. Heel knap. Johan Skúlason won met Hnokki voor IJsland weer de T1 met 3 x een 10 en zelfs een plus voor goed rijden. Hoger kan niet! we hebben dan ook genoten van deze WK.

*We hebben allebei op de NK mee gereden. Niels en Hrafn gingen redelijk in V3 en T5, in de V3 selectie boven 5. Irene en Söngur waren niet echt op dreef in de V1 en T2 (deze proef reden ze voor de eerste keer). Maar we hebben ook weer veel geleerd en de wedstrijden waren weer zeer geslaagd.

*Op stoeterij Fitjar in Noord-Sleen werd een Kwalificatiewedstrijd gehouden, het was tegelijk de NK voor de jeugd. Irene reed mee met onze beide paarden. Met Hrafn in de F2 (sport B 5-gangenproef) waren de punten laag doordat de rentelgang nog niet zo goed ging (en die telt dubbel in deze proef). In de T3 (sport B töltproef) reed ze voor het eerst ook met Hrafn, en haalde een nette 5,50. Met Söngur maakte ze haar debuut in de T4 (sport B töltproef met ook losse teugelonderdeel) en promoveerde meteen met 6,10 naar de T2 (sport A töltproef met losse teugel, solo) en won ze de proef. In de V1 haalde ze net geen 6 als gemiddeld eindcijfer, helaas. Maar we waren dik tevreden over de resultaten! Niels was weer ringmeester.

*In Exloo werd weer de IJRN internationale wedstrijd gehouden. Niels was ringmeester én reed mee op Hrafn. In de V3 wonnen ze de B-finale (met 5,60) en klommen in de A-finale een plaats op naar de 5e plek met 5,40. In de T5 werden ze zowel in de selectie als in de A-finale (5,42) 4e.
Irene jureerde en reed zelf ook mee. In de V1 selectie werd ze met Söngur 4e en in de finale 3e. In de T1 selectie werd ze 2e met een mooie 6,27. Er was geen finale. Irene had ook een schilderijtje beschikbaar gesteld en dat ging naar de winnaar van de T8. Het was een zeer geslaagd evenement.

*Helaas is aan het leven van Ljúfur in Denemarken een einde gekomen nadat hij (vermoedelijk) een hersenbloeding heeft gehad. Hij is 24 jaar geworden. R.I.P., bijzonder paard!

*Irene heeft in Lingen (Duitsland) mee gereden. In de T3 werd ze 5e in de finale. In de V2 geen finaleplek, helaas. We waren ook nog maar kort aan het trainen, door omstandigheden. Het seizoen begint pas, dus we kunnen nog veel verbeteren.

*De (1e) lustrum editie van Horses on Ice werd gehouden op 23 maart. Het was een heus E.K. en ondanks de bittere kou was het evenement zeer geslaagd. Niels was hoofd ringmeester en Irene schreef bij de jury.

*De eerste en enige IJRN-indoor van dit jaar is al weer geweest, Niels was ringmeester. Het was goed bezocht. Irene was door omstandigheden niet aanwezig.

2012:

*Niels heeft op Hrafn meegedaan aan de IJRN "Thuis-tölt-ie-beter-wedstrijd". In de categorie Sport werd hij ex aequo met 2 andere deelnemers 2e. Volgende keer onder meer de video-techniek en choreografie nog wat verbeteren. Takt en souplesse werden goed bevonden, verder waren er nog wel wat verbeterpuntjes.*Op zondag 28 oktober was in Assen bij the Sunrise Stables de IJRN "Passiedag", ter ere van het 25-jarig bestaan van IJRN. Er waren allerlei stands, workshops, verkoopshow, diverse demonstraties enz. Het was een drukte van belang. Irene had een stand met o.a. archiefspulletjes en een puzzel.

*We zijn naar een reuze leuk optreden geweest van Gruppo Sportivo in de Nieuwe Kolk in Assen. Het was het eerste optreden van een serie met de naam "How to make 10 Mistakes". Hun eerste LP was Ten Mistakes, de band bestaat al 36 jaar.

*De cursus van regerend Wereldkampioen telgangproef Siggi-Mar op 13 oktober in Exloo was geslaagd. Onze Hrafn ging, vooral met Siggi, al erg snel in ren-telgang! Hij is inmiddels veel sterker geworden en is er nu echt aan toe. Hier gaan we weer verder mee aan het trainen, leuk!

*De Gaeđingakeppni-wedstrijd in Exloo is ook al weer geweest. Irene jureerde en Niels was ringmeester. Het was een leuke wedstrijd met super weer, met alleen Nederlandse ruiters deze keer.

*We hebben allebei meegereden op de NK in Oirschot. Het was een zeer geslaagde wedstrijd; mooi weer, goede sfeer en strak georganiseerd. Niels reed met Hrafn nu een heel nette V3 en T5, maar viel net buiten de finales in een behoorlijk groot deelenemersveld. Irene was met Söngur in de T1 en V1 nog niet helemaal in topvorm, door de nodige strubbelingen op allerlei gebied de laatste maanden. Maar we weten waar we aan moeten werken.

*Irene organiseert voor IJRN een 1-daagse (telgang)cursus met Siggi-Mar. Het vindt plaats op de banen van Exloo op za 13 oktober. Info en opgave bij Irene.

*De VIT-wedstrijd in Noord-Sleen was weer geslaagd, ondanks het slechte weer. Niels was NATuurlijk weer Lord of the rings, en Irene schreef bij de jury.

*In het prachtig verbouwde Asser museum is een interessante expositie over de Vikingen. Wij hebben het al bekeken!

*We hebben allebei meegereden op de wedstrijden in Exloo. Niels met Hrafn in de T5 en V3. Het ging niet helemaal naar behoren, hopelijk volgende keer beter. Niels was ook ringmeester. Irene reed met Söngur de T1 en V1. Naar omstandigheden (Irene had enkele dagen daarvoor nare brandwonden aan haar been opgelopen bij een ongelukje in de wei.) ging het redelijk, maar niet helemaal top. Ze jureerde ook nog.

*Al enkele jaren gebruikt Irene voorwaarts-neerwaarts in haar training. Ze heeft er een artikel over geschreven dat nu in IJslandse Paarden staat. Het staat nu ook op deze site bij de andere artikelen onder Extra's.

*We zijn naar de wedstrijd in Lingen/Duitsland geweest, waar Irene met Hrafn én Söngur mee deed. In de V2 en T3 met Söngur ging het op zich goed, maar Söngur was nog niet helemaal in topvorm. Aangezien hij afgelopen winter een poosje ziek is geweest, is dat niet gek zo aan het begin van het wedstrijdseizoen. Hrafn liet helaas nog geen goede telgang zien in zijn eerste keer PP1. En in zijn eerste T4 had hij nogal haast, waar hij best nette punten voor kreeg, maar toen het laatste onderdeel kwam; tölt aan de losse teugel, was hij inmiddels aardig moe maar had nog steeds haast. Daardoor kwam dat onderdeel niet uit de verf en ja, dat telt dubbel. Al met al kunnen we er nog weer van leren om het te verbeteren.

Irene met Söngur..........................................................en Irene met Hrafn

*Irene werd onlangs 50 jaar, nou, dat heeft ze geweten. Een heks met rijkleren in de tuin!


*Irene is naar het FEIF-sportjury-seminar in Mosfellsbćr op IJsland geweest. Het was weer nuttig en leuk, en geeft stof tot nadenken. Een van de ruiters die voorreed was Stian Pedersen, altijd leerzaam. Na 14 jaar niet op IJsland te zijn geweest, vielen er een aantal dingen op. Er was veel meer gebouwd, er waren meer en hogere bomen en het eten op IJsland is nu ook voor vegetariërs heel goed!


Bij rijclub Hörđur in Mosfellsbćr, waar het seminar werd gehouden.

*De IJRN-Indoor in Exloo op 7 april was weer geslaagd. Er werd ook een eier-verf wedstrijd gehouden en een Acoustic Tölt wedstrijd. Irene jureerde op deze wedstrijd weer.

*De ALV van IJRN is weer geweest. Vanwege het officieel 25-jarig bestaan van IJRN werden er 5 filmjes vertoond, waarin 5 (ex-)bestuursleden werden geďnterviewd. Irene was de eerste, omdat zij in 1987 bij het passeren van de akte getekend heeft. De filmpjes staan inmiddels op youtube én op de site www.ijrn.nl.

*We zijn weer naar een optreden van de band Gruppo Sportivo geweest, in Drachten. Het was weer een feestje als vanouds!!

*Na 25 jaar heeft Irene het bestuur van Hippisch Centrum Eelde verlaten. De manege is gerealiseerd. Nu gaat Irene samen met iemand anders uit het bestuur, zich verder richten op het Ruiterpadenplan in- en rond ons dorp.

*Helaas is de beroemde ruiter en meester Reynir Adalsteinsson overleden. Hij heeft zijn kennis gelukkig wijd verbreid via lessen, cursussen, boeken en video's.

*Irene heeft weer een theorieles gegeven, gewoon bij ons thuis. Als je ook eens mee wil doen, of als je bij jou thuis eens een theorieles wil houden, kun je contact opnemen met Irene.

2011:

*Helaas gaat het verzorgingstehuis, waar Irene al 30 jaar in de keuken werkt, sluiten in het voorjaar van 2013. Irene vertelt daarover op Radio en TV Drenthe van 15 december. Het is terug te zien/luisteren op de site van RTV Drenthe.

*In The Sunrise Stables in Assen werd de 2e "Thuis -tölt-ie beter"video-avond van IJRN gehouden. Er waren deze keer 20 filmpjes ingezonden, en er was best veel publiek. Irene zat in de jury.

*We zijn naar de presentatie geweest van het nieuwste boek van Janneke Vos, een kookboek dit keer. Veel volk in de Vicarie van Imca Marina, in Midwolda. We kregen lekkere Roemeense koolsoep te eten. Het geheel werd opgeluisterd door het muziek-"Trio Trabant".

*We zijn naar l'Orchestre d'hommes-Orchestres geweest, een stel muzikanten uit Canada die songs van Tom Waits naspelen en na-zingen. Maar dan met (naast enkele echte) instrumenten gebruik makend van allerlei attributen. Erg grappig en een muzikaal spektakel.

*Irene is naar de presentatie geweest van Biomechanica van de tölt, door de Amerikaanse wetenschapper Hilary Clayton. Irene zal een verslag maken.

*De cursus van Herdís, die Irene organiseerde voor IJRN op 22/23 okt. was weer geslaagd. Hij werd gehouden op stoeterij Fitjar te Noord-sleen. De accomodatie is uitgebreid met een grotere hal, en een kantine. In het najaar van 2012 komt Herdís weer zo'n fijne cursus geven; als je interesse hebt kun je vast informeren en/of je aanmelden bij Irene.

*We hebben een ovaalbaan van schelpen laten leggen! Ongeveer 230 m. lang. Zie ook album Divers 2.

*Er is op de expositie een schilderij van Irene gestolen...geel met groen "sprookjeslandschap".

*Irene exposeert met 33 werken in theater "De Kimme" in Zuidlaren, van 12 september tot aan de kerst.De kimme is dagelijks geopend en op zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.15 en van 19.00 tot 21.30 uur.

*Het is nu ook mogelijk om een workshop Encaustic schilderen bij Irene te doen. Vraag naar de mogelijkheden als het je leuk lijkt.

*De Gaedingakeppni wedstrijd van IJRN in Exloo is al weer voorbij. Het deelnemersveld was niet zo groot, maar onze Wereldkampioen in de Telgangproef, SiggiMar, deed ook mee!(aan de Speedpass). Hij won, nu met een ander paard. Niels was ringmeester en Irene jureerde. De wedstrijd was goedgekeurd door het N.S.IJ.P.

*We zijn natuurlijk weer naar de WK geweest, in Oostenrijk. Gewoon als toeschouwer, hoewel Niels nog "geklokt" heeft bij de speedpass en de telgangproef. De organisatie liet op verschillende punten te wensen over, waar dan ook veel over geklaagd werd door iedereen. Het regende veel en vaak, maar de banen hielden zich goed. En we hebben genoten van de geweldige, sportieve prestaties. Het nivo lag erg hoog. Zo waren er opvallend weinig taktfouten te zien, sterrenkijkers zoals vroeger zag je ook niet meer en waren er maar twee diskwalificaties voor overtreding van beslagregels. De ovaalbaanproeven waren een genot om naar te kijken. De Scandinavische landen wonnen alles, behalve de Telgangproef, die werd gewonnen door onze "eigen" SiggiMar! Nederland heeft dus een wereldkampioen!

*Gelezen in ons Stamboekblad "IJslandse Paarden": de 12 richtlijnen van de Sectorraad Paarden voor het Welzijn in de paardenhouderij. Hopelijk wordt dit plan aangenomen. Geen nieuws voor ons; op alle fronten voldoen we aan de richtlijnen met de manier waarop wij al jaren onze paarden gebruiken en houden!

*We zijn naar de NK in Oirschot geweest. Niels was parttime ringmeester en Irene reed mee met Söngur. In hun pas tweede T1 proef selectie verbeterden ze al de punten van de eerste keer, in Exloo, maar dat leverde geen grote finaleplek op in dit sterke veld van de Nederlandse toppers. Ze werden 9e. In de V1 ging het (in de regen) deels wat beter en deels wat minder dan de eerste keer, goed voor een 12e plek. Niet erg, we weten waar we aan moeten werken!
Irene had een schilderij beschikbaar gesteld voor de T4. De Belgische amazone Evy de Parmentier won Irene's schilderijtje.

*De beroemde Limburgse kunstenaar Jos Dirix exposeert met zijn bronzen beelden in het prachtige museum De Buitenplaats in ons dorp Eelde. We zijn naar een demonstratie geweest van bronsgieten die hij daar gaf, opgeluisterd met gitaarspel van Eric Vaarzon Morel. De beelden die ter plekke gegoten werden, waren 2 stieren, net als wij, haha. Er werd ook nog een korte film vertoond over het werk van Jos en daarin speelden zijn IJslandse paarden een grote rol!

*Er is een boek uitgekomen van Ditta op den Dries, "Voorziene omstandigheden". Het gaat over precognitie; dingen vooruitzien/voelen die later werkelijk gebeuren. In dit boek is een van de vele precognitieve ervaringen opgenomen die Irene ooit had. Dit verhaal had met de paarden te maken!

*Ondanks alle perikelen omtrent het verliezen van de status van WK-selectiewedstrijd, was de wedstrijd Exloo Internationaal zeer geslaagd. De banen waren beter dan ooit, de sfeer zeer goed, de maaltijden heerlijk en het weer werkte ook nog goed mee. Niels was ringmeester en reed mee op Hrafn in de T7, goed voor een 6e plaats in de selectie en 4e in de B-finale. In de V3 werd hij 12e. Dat moet beter kunnen. Irene jureerde en reed ook mee, voor het eerst met Söngur in de soloproeven V1 en T1. Omdat vele Nederlandse Sport A ruiters naar Aegidienberg in Duitsland waren voor selectie voor de WK, was het veld in de Sport A proeven klein. Irene haalde in de selectie T1 een 5,60 en in de V1 een 6,00; wat beide niet zo'n geweldige score is. Maar in de finale ging het wel erg goed, de T1 won ze overtuigend met een 6,50! En in de V1 werd ze 2e met een nette 6,10. Söngur zijn arbeidstempo was met name erg verbeterd, en daar scoorden ze zelfs twee keer een 7 op! Maar helaas was hij daarna te moe om nog mooi te draven en goed te stappen. We kunnen het hem niet kwalijk nemen; de T1 finale is erg zwaar en het was de eerste keer! Irene had ook nog 2 schilderijtjes als prijs beschikbaar gesteld. "Exloo" was wel een World Ranking wedstrijd.


Niels met Hrafn.

*We waren op de eendaagse kwalificatie wedstrijd, door V.I.T. georganiseerd op stoeterij Fitjar in Noord-sleen. Niels was ringmeester en Irene schreef bij. Wat een mazzel; de wedstrijd was net afgelopen toen er een gigantische onweersbui uitbrak! De aansluitende bbq werd gehouden in de in aanbouw zijnde vergrote rijhal.

*De manege in Paterswolde is eindelijk in gebruik! Hij is mooi geworden, hoewel nog niet alles helemaal af is. De officiële opening is inmiddels geweest en daarbij heeft Irene een demootje gegeven met Hrafn, o.a. over de plankieren.

*We zijn een weekje naar Ierland geweest. Voor het eerst. We vinden het een prachtig, puur land, met aardige mensen en lekker eten. Helaas was The Queen of England er ook op dezelfde dagen en konden we niet alle dingen bekijken die gepland waren. Wel bijzonder; wij gaan eindelijk ook een keer en sinds 1921 was er geen persoon van het Engelse koningshuis meer officieel op bezoek in Ierland geweest. Vervolgens kwam president Obama en die hebben we nét niet live gezien. Maar zó dichtbij(2 minuten van ons af) zullen we vast niet weer bij hem komen. En toen was het nog spannend of we wel terug konden omdat er weer een vulkaanuitbarsting op IJsland was en er een aswolk aan kwam. Een enerverend reisje dus, maar alles kwam goed. We willen het nog wel eens overdoen!

*Irene is met Söngur in V2 en T3 gepromoveerd! Ze mogen nu dus starten in V1 en T1, Sport A dus. Söngur is inmiddels het 5e paard waarmee Irene zich kwalificeerde voor Sport A! Ze reden deze keer mee op de eerste buitenwedstrijd van het seizoen, op Hestarholt in Lieren. Niels was ringmeester.

*De 3e, open indoor van IJRN is geweest, Irene was jury en Niels reed mee op Hrafn. In de T6 ging het redelijk goed(5,13). In de V3 raakte Niels helaas af en toe de kluts kwijt. Nouja, flink dooroefenen dus!!!

*De E.K. Horses on Ice was weer een groot succes! Mooie prestaties op het ijs en een gezellige sfeer op de ijsbaan in Haarlem. Niels was hoofd ringmeester(Lord of the rings) en Irene was ook in functie; als bijschrijver van de Internationale jury.

*Irene is met een paar dames naar de Equitana geweest. Er was nu wel wat meer te doen op IJslandergebied, zo was er een plankier die als een IJslandse vlag(gekleurd) over de vloer lag. Daar reed af en toe Jolly Schrenk overheen in 4 gangen. Er was een tölt en viergangen wedstrijd maar die hebben we gemist. Er waren wat winkeltjes van IJslandruitersport, voor paardrij-reizen op IJsland, IJslandse truien en het Duitse stamboek. Enkele andere gangenpaardenrassen waren ook vertegenwoordigd. Over 2 jaar hopen we weer te gaan.

*De 2e theorieles van Irene voor IJRN in Onnen is geweest, er komt er nog een op 6 april.

*De 2e IJRN Indoor is al weer geweest. Wij hadden het er maar druk mee, Irene jureerde en had weer wat schilderijen mee voor de kunst-indoor. Niels reed voor het eerst met Hrafn mee. Dat ging goed; in de T6 werd hij ex aequo 2 met 5,10 punten en in de V3 werd hij ex aequo 2 met 5,13 punten. Een hele nette score, maar we weten dat het nog beter kan, dus dat wordt nog oefenen voor de volgende keer!

*We zijn naar een theatershow van Gruppo Sportivo geweest. Deze Nederlandse band bestaat al zo'n 35 jaar en vroeger zijn we als tieners al 3 keer naar hun concerten geweest! Het was dus een beetje jeugdsentiment, en het gehalte leeftijdgenoten was dan ook zichtbaar hoog. De band trad in bijna geheel originele bezetting op, met o.a. de Bombita's(2 zangeresjes) die vroeger ook bij Herman Brood hebben gezongen en die destijds de opvolgsters waren van de Groupettes. Dit optreden was ter gelegenheid van het uitkomen van het boek "Hans Vandenburg & Het geheim van het Succes". De show bestond uit een aantal sketches over de carričre en vele oude en nieuwe liedjes. Alles werd met veel zelfspot(van Hans) en humor gebracht. De songteksten zijn(nog steeds) erg grappig, en meestal een satire op zichzelf of op andere onderwerpen. Hun muziek is in combinatie met de teksten erg origineel, creatief en afwisselend. Er zijn in de loop der tijd heel wat platen gemaakt. Ook live kunnen ze sterke muziek maken, zeer muzikaal, en met veel verschillende instrumenten. Ze hebben duizenden optredens achter de rug, zowel in Nederland als in vele andere landen, maar toch zijn ze nooit héél groot geworden. Velen kennen ze wel van hun eerste 2 LP's, maar verder zijn ze nogal vergeten...Volgens ons zijn ze gewoon te goed voor een groot publiek!! (Foto's in album divers 2.)

*Er is al weer een theorieles door Irene voor IJ.R.N. gegeven op 9 februari. Hij werd gehouden in Noordlaren. Er komt een vervolg op 9 maart in Onnen. Opgave en info via de site van IJRN.

*De eerste IJRN-indoor in Exloo is weer geweest, Irene jureerde. Op 5 maart en 2 april volgen er nog 2.

*Irene is weer, maar nu met Söngur, uitgenodigd om op de E.K. Horses on Ice te rijden op 19 maart 2011 in Haarlem. In 2006 heeft ze nog meegereden met Ljúfur. Om praktische redenen gaat ze deze keer echter niet meerijden.

2010:

*De eerste thuis-tölt-ie-altijd-beter videowedstrijd van IJRN was goed voor een leuk avondje in Exloo. Irene beoordeelde samen met Jorien van Koten en Aly van der Veen de ingezonden filmjes. Wie weet komt er nog eens een vervolg.

*In tegenstelling tot een eerder bericht hier komt er wél weer een binnenmanege in ons dorp!!! De plannen waren n.l. eerst afgeblazen, maar nu wordt inmiddels de bouwplek al bewerkt. Achter sportcomplex de Mars in Paterswolde, met aansluitend een ruiterpadennetwerk. De Stichting Hippisch Centrum Eelde, waarbij Irene ook in het bestuur zit, heeft het toch uiteindelijk zover gekregen. Begin 2011 moet de manege van start gaan, als alles volgens planning verloopt.

*Apocalyptica treedt eind oktober op in Amsterdam en Tilburg. Helaas kunnen wij er niet heen. Volgende keer beter...

*De cursus van Herdís in Exloo die Irene voor IJRN organiseerde is al weer achter de rug. Hij was weer erg leerzaam.

*Niels kookt regelmatig voor topfunctionarissen uit de hele wereld zoals sjeiks, ministers e.d., maar ook voor andere bekenden zoals BN-ers. Onlangs kookte hij voor Ilse de Lange. Een foto van hun samen staat in album divers 2.

*Op 27 september hebben we afscheid genomen van ons Vuurpaard Dugur, hij is 29 jaar geworden, bijna 30. Zijn gebit was slecht geworden en de laatste tijd groeiden er razendsnel tumoren in zijn keel-en kaakgebied. Op 26 september doofde ineens zijn vuur en hield hij op met eten. Zonder aarzeling hebben we ingegrepen. Hij zou anders verhongeren en stikken. Hij is 25 jaar bij ons geweest en heeft ons heel veel gegeven. Er zijn vast heel wat mensen die zich hem wel herinneren; eerst heeft Irene veel wedstrijden met hem gereden en ze is met hem naar de WK in Denemarken (1989) uitgezonden voor V1 en T1. Later is Niels nog Nederlands töltkampioen T4 met hem geweest, in 1997. Hij was vooral erg goed in snel tempo tölt, en had een waanzinnig temperament. Hij is het eerste paard in al die 30 jaar dat bij ons dood gaat. Hij rent nu vast rond op de eeuwige töltvelden.

*Het uitgebreide verslag van Irene van het FEIF-seminar in april in Wurz is toegevoegd, onder Extra's.

*Niels heeft mee gedaan aan de Gaedingakeppni-wedstrijd in Exloo, met Hrafn. Het was zijn debuut met hem. Hij reed de 4-gangen en het ging allemaal wel erg netjes. Irene jureerde de wedstrijden. Ook hebben we een aantal prijzen beschikbaar gesteld, o.a. een schilderij van Irene. Het hele weekend werd er van alles georganiseerd door IJRN, en het was erg gezellig. Helaas regende het de hele zondag.

*We zijn op vakantie geweest, ruim een week in Zuid-Duitsland. Het was goed weer(!). Het was een paardloze vakantie, behalve toen we onverwacht terecht kwamen bij de opnamen van de film "de Drie Musketiers" in 3-D, in de prachtige, historische stad Bamberg. Daar werden namelijk bijzondere filmpaarden voor gebruikt. Het was niet toegestaan foto's te maken, maar we hebben er toch een paar van enkele paarden (dat mocht wel), en stiekem (vanuit de toiletten) één van de set. Ze staan in het album Divers 2.

*Irene zou meedoen aan een wedstrijd in Sonsbeck (Grenzdyck), Duitsland. Helaas moest ze zich afmelden vanwege een knieblessure die ze een week voor de wedstrijd opliep bij een ongelukje met Söngur. Gelukkig mankeert hem niks! Dit jaar zat het dus een beetje tegen wat de wedstrijden betreft. Een keer was Irene niet fit tijdens een wedstrijd, twee keer ging de wedstrijd niet door en nu dus dit. We hopen dat het volgend jaar allemaal beter uitpakt.

*WE zijn op de NK in Oirschot geweest, Niels als ringmeester/tijdwaarnemer en Irene in de functie van jurylid. Het was een mooie wedstrijd.

*Niels is bezig te oefenen voor boogschieten te paard! Hrafn is er zeer geschikt voor. De eerste foto's zijn er al van gemaakt, er volgen t.z.t. meer, als hij het vanuit galop kan.

*Niels en Irene zijn 3 dagen op de D.I.M. in Lingen geweest (Duitse kampioenschappen). Het was geweldig; super georganiseerd, mooi weer, lekker eten en bovenal: een zeer hoog nivo ruiters en paarden! Echt top! Verslagen en uitslagen zijn te vinden op www.ipzv.de.

*Herdís komt weer cursus geven. Irene organiseert de cursus (voor de 4e keer) voor IJRN op 9 en 10 oktober in Exloo. De cursus is zeer de moeite waard. Info en opgave bij Irene.

*Helaas gaat de wedstrijd in Hatten, Duitsland, niet door, waar Irene aan mee zou doen...

*Irene is mee geweest met een "magische bomenwandeling" met Abe "de Verteller", op landgoederen de Braak en Vennebroek te Paterswolde. Het was zeer geslaagd.

*Er zijn enkele (nieuwe) foto's van o.a. de wedstrijd in Melle, waarvan een te zien is op de voorpagina van de site, en in het album Paarden onder Foto's. Ook de andere albums zijn aangevuld. Het is sommigen die de site en de foto’s bekijken, of Irene live hebben zien rijden, misschien wel opgevallen dat ze al wat langere tijd (vaak) met een pelham rijdt. Dit heeft een reden. Irene heeft al een poos last van artrose in de handen en van een Trigger finger. Met de pelham is het rijden, door de dubbele teugels, m.n. voor de trigger finger minder belastend. En gelukkig reageren onze paarden er juist goed op. Het is een bit wat zeker net zo vriendelijk kan werken als de meer gangbare bitten; de manier van gebruiken bepaalt (altijd) of een bit hard aankomt of niet.

*Irene heeft in Melle, Duitsland, met Söngur meegedaan aan de V2 en T3. Helaas was ze zelf niet echt fit en reed ze daardoor te slap in de selecties...Toch klom ze van de 5e naar de 3e plek in de finale van de V2, met hele aardige cijfers en een weer betere score van 6,00 totaal.

*Onze Juf Herdís heeft op moederdag 9 mei een zoon gekregen! Alles goed. We feliciteren haar en haar man Kevin van harte met Aron Thor.

*We hadden het e.e.a. te vieren (Niels 50! enzo) en hebben een geslaagd feestje gegeven in Eelde. Het gehalte IJslandervolk was hoog.

*Irene heeft op stal de Grondsels in Spier mee gedaan aan een cursus van Sarah Wortmann. Het was een gezellig, klein groepje en we hadden schitterend weer. Sarah is een klassiek(Brenderup's academie)geschoolde IJslander trainster. Ze heeft meegereden in Apassionata met Styrmir Arnasons' show. Haar aanpak verschilt in kleine dingetjes wat van die van Herdís. Hrafn pikte het goed op, en nu: werk aan de winkel! Niels hoopt binnenkort ook weer op hem te rijden; hij had een gekneusde rib door een stom ongelukje op het werk...

*Irene reed mee in de T3 (voor het eerst) en V2 op Söngur op de eendaagse kwalificatiewedstrijd op Hestarholt in Lieren. Het ging naar tevredenheid, met een resp. 6e en 4e plaats. Er zit duidelijk een stijgende lijn in, en de punten van de V2 waren op maar 1/10 te laag voor promotie naar Sport A. Niels was ringmeester en tijdwaarnemer.

*Terwijl de meeste IJslanderliefhebbers waarschijnlijk het weekend van 10 en 11 april naar de Hengsten-en merriekeuring in Oirschot waren, was Irene in Wurz, heel ver weg in Duitsland. Daar werd n.l. het Internationaal FEIF-seminar voor juryleden en trainers gehouden, op de Lipperthof van de familie Reber. Er waren zo'n honderd deelnemers, uit totaal 11 landen. Er waren een aantal Nederlanders. Het was een erg nuttig seminar, met op zaterdag een presentatie van hoofdgast Dr. Gerd Heuschmann(veterinair). Hij is de auteur van het boek "Dressuur onder vuur"(origineel: Finger in der Wunde). Hij is met name tegen de Rollkür en vóór Klassieke scholing; waardoor disbalans voorkomen kan worden.
Op zondag werden we getrakteerd op interessante presentaties van:
Herdís Reynisdóttir (Duitsland) over Bovenlijngebruik in relatie tot het exterieur,
Ţorgeir Gudlaugsson (Nederland) over verschillende aspecten van jureren,
Johan Häggberg (Zweden) over Verzameling,
Bent Rune Skulevold (Denemarken) over “de vorm”
en Einar Ragnarsson (Oostenrijk) kort over de Guidelines van het FIPO.
's Middags werd er in groepjes gediscussieerd aan de hand van drie vragen over de materie met betrekking tot onze wedstrijden. De sfeer was zeer positief en het e.e.a. zal zeker zijn vruchten gaan afwerpen!

*Helaas is Exloo Internationaal voor dit jaar afgelast omdat de herinrichting van het terrein vertraging heeft opgelopen door de lange winter. Het terrein zal echter heel mooi worden!

*De laatste IJRN-Indoor van 2010 is al weer voorbij. Irene exposeerde er wat werk op de Kunst-indoor en jureerde (toch wel). Het was een gezellige wedstrijd.

*Irene reed de eendaagse (IJRN)cursus van SiggiMar mee met Hrafn, op de baan van Maaike. Er waren slechts 7 deelnemers, dus wel knus. Hrafn was na deze winterperiode toch weer sterker geworden. We zijn blij dat we nu weer een beetje fatsoenlijk kunnen trainen...

*De 2e indoor in Exloo is ook al weer voorbij. Irene jureerde. De volgende en laatste indoor van deze indoorcompetitie jureert Irene niet, maar ze neemt wel wat van haar schilderijen mee voor de KUNSTINDOOR.

*Eindelijk konden we (na ruim 10 weken sneeuw en ijs!)weer in het bos rijden. De paarden hebben er zin in, na het wekenlang halfbakken gekrummel heen en weer op stukjes waar het soms kon. Ze konden hun energie niet kwijt. En nu kunnen we ook orde op zaken stellen in de wei...

*Stian is inmiddels gecastreerd, en nu is hij erg gefrustreerd van de kap die hij nog de komende week op moet....

*De eerste IJRN Indoor wedstrijd is al weer geweest. Niels was weer ringmeester en Irene jureerde. Het was, ondanks het winterse weersbeeld van de laatste tijd en een niet zo heel groot deelnemersveld, toch nog gezellig druk.

*De cursus van Herdís op 27 en 28 februari die Irene voor IJRN-leden organiseert, gaat helaas niet door! Vanwege privé-omstandigheden van Herdís. We proberen haar in de nazomer van 2010 wel weer te laten komen.

*De eerste (winterse!)foto's van Stian staan al in het album Beestenboel, in menu Foto's.

2009:

*Omdat iedereen vraagt hoe we bij de naam Stian komen...Stian had al een naam, maar die "bekte" niet zo handig. Stian wel, met 2 lettergrepen en géén R. Bovendien kende hij zijn naam nog niet, omdat hij met een broertje woonde, dus konden we hem nog snel veranderen. (Betsy heette eigenlijk ook anders.) Stian is een Scandinavische naam, die "bootvaarder" betekent, en in het Noors "hij die met grote passen gaat". En laat zijn vorige baas nou altijd kapitein van beroep zijn geweest! Als je in onze Links kijkt, zie je hoe de liefde voor paarden bij Irene ontstond, n.l. door de serie Sébastien, of Sebastia(a)n. Stian zou je dus daar een afkorting van kunnen noemen. Toen op de WK(voor IJslandse paarden)dit jaar in Zwitserland de sympathieke Noorse ruiter Stian Pedersen voor de derde keer wereldkapioen werd, zeiden wij al tegen elkaar dat een evt. toekomstig reutje Stian zou worden genoemd. In het oud Scandinavisch is het soms Stigandr, of Stig. (The Stig van Top Gear?) In Nederland zijn trouwens ook enkele jongens die deze naam hebben.
Vandaar!!!

*We hebben een nieuwe hond! Weer een Border Terriër, maar dan een reutje, geboren 28 juli 2009, nu(13 december) dus nog een pup. We waren al een poosje aan het rondkijken naar allerlei soorten(opvang-)hondjes, maar we vinden dit ras wel érg leuk. We vonden hem op internet, bij een ouder paar in Drenthe, dat hem wegens omstandigheden moest herplaatsen. Zij blij, wij blij! Het is echt een kadootje aan het eind van een moeilijk jaar. We noemen hem Stian.

*Lees hier

 • saving iceland alles over de vernietiging van IJslandse natuur voor aluminiumfabrieken....De site is deels in Nederlands, en Engels en IJslands als opties. Er is ook een documentaire (Náttúra) over gemaakt, n.a.v. een benefietconcert dat Björk en Sigur Rós in 2008 op IJsland gaven om IJsland te redden. Het geeft de waanzin van het project goed weer, in alle facetten.

  *Herdís komt voor de 4e keer cursus geven voor IJRN! Op 27/28 februari 2010 in Exloo. Dat is wel vroeg in het jaar, maar dan kun je een goede start maken met je paard! Bovendien is de IJRN Indoor cyclus dan al begonnen, dus trainen de meeste mensen al weer. Opgave via IJRN of via Irene.

  *wij zijn op 24 november naar een lezing geweest van Janneke Vos. Zij woont met haar man Ad, veel honden en IJslandse paarden in Roemenië, sinds 2006. Ze hebben daar een geiten-melkbedrijf. Over hun leven daar heeft ze nu haar 2e boek, Adio Peppi, geschreven. Ze presenteert het boek aan de hand van verhalen en met vele mooie/ontroerende/grappige foto's én een film die gemaakt is door een ex-collega van Janneke, van RTV-Noord. Janneke, die zelf TV presentatrice bij RTV-Noord is geweest, is nog tot 4 december in Nederland en houdt nog een aantal presentaties. Je moet wel Gronings kunnen verstaan, want ze vertelt het allemoal in het Gronings. Janneke heeft een mooie manier van vertellen, ook in de stukjes op haar weblog op www.tolt.nl. De boeken zijn in het ABN. Je kunt ze ter plekke kopen en evt. laten signeren. Natuurlijk zijn ze ook te koop via de boekhandel. Waar en wanneer de presentaties nog zijn, kun je zien op haar website, www.jannekevos.nl.

  *Omdat het zo bijzonder is dat Benni de a-typische myopathie overleefd heeft, zijn Benni, zijn eigenaar en de dierenarts gefilmd voor TV-Drenthe. De uitzending is op 18 november om 18.15 uur. En ook daarna terug te zien op de site van TV Drenthe.

  *Irene heeft nu ook het diploma BHV op zak. Dat kan handig zijn!

  *N.a.v. het vorige bericht nu mooi nieuws; de 4,5 jarige IJslandse ruin Benni van onze (bijna)buren heeft de aandoening overleefd! Er was heel wat (medische)zorg voor nodig, maar hij is goed herstellende. Omdat zijn toestand zo slecht was mocht hij niet verplaatst worden. Als dat wel mogelijk is moet een paard naar een kliniek. Benni is, met behulp van 3 trailers om hem uit de wind te laten staan, ter plekke in een piepklein stukje gehouden, met dekens op. In Nederland is hij het 5e geval waarvan bekend is dat hij het overleefd heeft. Meestal loopt het slechter af.

  *In onze omgeving(noord-Drenthe dus) worden we de afgelopen week(week 45/46) opgeschrikt door de berichten van vele paarden die slachtoffer zijn van a-typische myopathie. Deze ziekte heeft in bijna alle gevallen een dodelijke afloop en komt vooral voor bij paarden die buiten lopen en grazen. De oorzaak wordt gezocht in een of meerdere schimmels in of op het gras dat de dieren binnen krijgen. Hiermee treedt kennelijk een vergiftiging op die het spierweefsel razendsnel doet afbreken. De symptomen zijn: rillen, snel en oppervlakkig ademen, (plat) liggen, niet willen bewegen,pijn, stijfheid, koorts, sufheid, en een roodbruin gekleurde urine. De dieren eten en drinken normaal! Een snelle diagnose middels bloed-en urine onderzoek en vervolgens een snelle inzet van medicatie(infusen) en opstallen wil in enkele gevallen nog een redmiddel zijn. In de veterinaire wereld wordt er veel aandacht aan de ziekte besteed(preventieve maatregelen, onderzoek naar oorzaken, voorlichting, diagnose, behandeling.) Van het bijvoeren van hooi lijkt enige preventieve werking uit te gaan. Verder lijkt het erop dat de boosdoeners vooral gedijen onder bepaalde bodem-en weersomstandigheden. Zo komt de ziekte vooral in het vroege voorjaar en het late najaar voor, bij natte bodem, wanneer de temperatuur s' nachts onder de 8 graden komt. Als er veel bladeren van bijv. eiken of beuken liggen lijkt het gevaar ook groter te zijn. Jonge paarden lijken er iets gevoeliger voor te zijn dan oudere dieren. Het akelige is ook, dat je een eenmaal "besmet" weiland in de gevaarlijke periode niet meer veilig kunt gebruiken. Helaas komt de ziekte overal elders ook voor en niet alleen in onze omgeving. Goed opletten op je paarden dus! Zeker zolang er nog geen andere maatregelen bekend zijn. Een raad: als je vermoedt dat je paard het heeft, bel direct de dierenarts en laat het paard vooral zo weinig mogelijk bewegen, om de schade aan zijn spieren te beperken!!!

  *De cursus van Herdís in Exloo is al weer voorbij. Het was de 3e keer dat Herdís voor IJRN een cursus kwam geven. Het was weer een prettige, leerzame cursus. Er waren combinaties die al eerder mee hadden gedaan en duidelijk verbeterd waren. Er deden echter ook nieuwe combinaties mee. In de loop van het weekend zag je ook bij hen verbeteringen ontstaan. Herdís gaat(op het continent, maar wél heel ver weg)met haar man in Duitsland wonen en we kunnen haar blijven uitnodigen om ons les te komen geven. Het idee is om het in het vroege voorjaar weer te doen! Hou deze website en IJRN dus in de gaten! Je kunt je natuurlijk ook bij voorbaat opgeven.

  *Op de zaterdagavond gingen we uit eten met 6 cursisten en Dísa en Kevin. Na het eten bleef Irene met 2 van de andere dames achter in het eetcafé in Exloo, omdat we nog niet zo vroeg in ons misschien koude bedje in de auto/trailer wilden kruipen. Toen bleek er een bandje te gaan optreden. En dat bleek de band van Ralph de Jongh te zijn en ze waren erg goed! We hebben ons dus prima vermaakt! En koud hebben we het toen ook niet meer gekregen.

  *Bij de links staan nu ook links naar de sites van Herdís en haar CV en naar een filmpje.

  *De eerste Gaedingakeppni-wedstrijd in Exloo op 17 okt. was erg geslaagd. Het deelnemersveld was niet heel groot, maar wel internationaal! Gelukkig bleef het droog bij een stevig briesje, echt gaedingaweer dus. Irene jureerde en Niels was weer ringmeester en tijdwaarnemer.

  *Irene heeft de telgangcursus van IJRN door Siggi in Exloo meegedaan met Hrafn. Het was prachtig weer en binnen werd op zondag ook nog de merrie-en veulenkeuring gehouden. Wij reden buiten op de ovaalbaan en de telgangbaan, waar zelfs de startboxen aanwezig waren om te oefenen. De eerste dag was Hrafn nog erg onzeker in de telgang, maar de volgende dag kwam hij in the mood! Hij blijkt toch steeds meer een vijfganger te zijn. Samen hopen we dan ook verder te gaan groeien en wat ons betreft was het dan ook voor herhaling vatbaar!

  *Er komt een heuse Gaedingakeppniwedstrijd in Exloo op 17 oktober! Irene gaat jureren. Verder zie de IJRN-site.

  *We zijn naar de WK in Zwitserland geweest! Het was al de 11e WK die we bezochten; sinds 1987 gaan we altijd, behalve in 1991. Niels heeft ook deze keer weer meegewerkt als tijdwaarnemer. Elke WK is weer anders. Deze keer waren er in verhouding veel Nederlanders en weinig IJslanders. De omgeving was idyllisch met prachtige bergen en een mooie rivier, langs het terrein stromend. Het was goed georganiseerd, leuke strodorpen, allerlei lekker eten, maar alles was wel duur. Het weer was overwegend heet, en een paar dagen regen. De landenavond en de Galashow met diner waren erg geslaagd. Er werd goed en sportief gepresteerd door de diverse landen. We hopen er in 2011 in Oostenrijk ook weer bij te zijn!
  De Teambokaal door Jos Dirix, gewonnen door IJsland.

  *Op de heenweg naar de WK zijn we 2 nachten op de Wiesenhof(Riesenhof, zo groot!) in het Zwarte Woud geweest. Het was erg gezellig en supermooi daar. Tijdens een wandeling stapte Niels bijna op een geheel zwarte slang!!!
  Marcus kookte lekker voor ons in zijn drukbezochte restaurant en Hjerke is een geweldige gastvrouw. Het Lange Afstands Team dat vanaf 19 juli van Oirschot naar de WK reed, kwam daar ook voor een nachtje aan. Helaas werd er op de WK niet veel aandacht besteed aan hun geweldige prestatie. Ze kwamen op vrijdag 7 augustus aan in Brunnadern.

  *We zijn naar de NK in Oirschot geweest. Niels was tijdwaarnemer, Irene jureerde én reed de V2 mee met Söngur. Het was zijn 3e wedstrijd. Ze stonden op de 3e plek na de selectie, in de A-finale(het was zijn allereerste meegereden finale) werden ze uiteindelijk 5e. Het was al 5 jaar geleden dat Irene aan de NK mee had gedaan, de laatste keer was in 2004! Het was weer een goede ervaring op een mooie wedstrijd. Voor alle Equipe-leden: gefeliciteerd én veel succes!!

  *Helaas is aan het leven van onze borderterriër Betsy een einde gekomen op 6 juli. Ze was erg ziek; de medicijnen hielpen niet meer en haar leven had geen kwaliteit meer.

  *Gat in de markt??? Irene moest met de hoefsmid uitwijken naar een parkeerplaats omdat de straat open ligt en we niet met paard bij huis konden komen. Een voorbijganger vroeg(serieus) of het een soort Wegenwacht voor paarden was; ijzer eraf? bellen, smid komt direct. De smid vond het geen goed idee, wij wel!

  *Op het lustrumfeest van het NSIJP(bestaat dit jaar 50 jaar!) 20 juni in Voorthuizen, heeft Irene niet alleen wat schilderwerken tentoon gesteld, maar ook spullen uit haar "museum"; van alle jaren op diverse manieren betrokkenheid bij activiteiten. Vooral het boek met oude knipsels trok de belangstelling van velen. Het was een leuke dag, met o.a. clinics, lezingen, awards, diner en feest.

  *Exloo Internationaal zit er ook al weer op. Irene heeft gejureerd én wat van haar schilderwerk in de "kunst & kitsch-caravan" tentoon gesteld. In deze caravan van Venus en Annechien was mooie kunst van enkele IJRN-leden te bewonderen/ kopen, en waren er wat leuke activiteiten voor de liefhebber. Het weer was perfect. De wedstrijd verliep hier en daar wat enerverend. En voor de ruiters met WK-aspiraties was het natuurlijk helemaal spannend op deze selectiewedstrijd. Met zoveel aspirant-juryleden als momenteel op de jury-opleiding zitten, waren er voldoende bijschrijvers! Uitslagen e.d. komen natuurlijk op www.tolt.nl.

  *Irene heeft in Lingen-Duitsland de V2 voor de 2e keer meegereden met Söngur. Ze behaalden (wellicht dankzij het inmiddels snellere sneltempo tölt) nu 5.73; dus iets meer dan de eerste keer. Dat was goed voor een 5e plek in de selectie! Maar vanwege familie-omstandigheden hebben we ons uitgeschreven voor de finale en zijn we eerder naar huis gegaan. Helaas waren de punten nog niet genoeg voor promotie naar V1. Er staan nieuwe foto's van onder Foto's/paarden.

  *Irene heeft 18 april de Indoor die plotseling een Outdoor werd in Exloo gejureerd. Gelukkig was het stralend weer. Ook heeft ze daar enkele schilderijen geëxposeerd en voor de verloting beschikbaar gesteld, maar alle loterijwinnaars kozen voor een fraai beeldje van Venus van Asperen.

  *Irene heeft de eendaagse Landamaeri op 11 april gejureerd én meegereden. Met Hrafn deed ze voor de eerste keer mee in de F2, helaas mislukte de rentelgang. Maar we deden het ook vooral voor de ervaring. De punten voor de andere gangen waren netjes verbeterd ten opzichte van vorig jaar in de V5, toen hij debuteerde. Söngur maakte zijn debuut op de wedstrijden en het ging zeker niet gek voor de eerste keer. In de V2 haalden ze 5,63 en een 6e plek in een zeer sterk veld.

  *Horses on Ice(E.K.!) is geweest. Het was spectaculair; toppaarden/ruiters uit binnen- en buitenland en geen ongelukken, zo hoort het! Nederland presteerde goed. Irene schreef bij de internationale jury en Niels was weer ringmeester.

  *Irene is met een paar meiden naar de Equitana geweest, 's werelds grootste paardenbeurs in Essen, Duitsland, elke 2 jaar. Het is altijd heerlijk shoppen en rondkijken, maar helaas is het op IJslandergebied de afgelopen jaren elke keer een beetje minder groots geworden. Eerder was er een hele hal met strodorp en vele stands, demonstraties, o.a. op de töltplankieren en een grote info-stand van de IPZV.(er was nu geen stand van de IPZV! wel een andere kleine met wat info, maar die stond ook nog in een andere hal!) Nu moesten we het doen met slechts enkele shops, en we hebben helemaal geen live-IJslanders meer gespot. Hopelijk wordt dat volgende keer weer goed gemaakt! Gelukkig blijft er altijd genoeg te zien en te kopen om de reis de moeite waard te laten zijn.

  *De cursus van Herdis in Zeijen op 14 en 15 maart was wederom zeer geslaagd. Söngur deed erg zijn best en gedroeg zich keurig. We hebben een paar moeilijke oefeningen erbij gekregen waar we lekker mee aan de slag kunnen. Er deden enkele nieuwe combinaties mee, maar ook een aantal die vorige keer ook meededen. Leuk om te zien dat die echt progressie hadden gemaakt. Er komt een verslag in de Á Hestbaki van IJRN. En misschien komt Herdis dit jaar nog wel een keer! We gaan de mogelijkheden onderzoeken. Hou deze website en IJRN in de gaten.

  *De vader van onze Hrafn, Dúx frá Fjós Heri, is op op 20 februari op 16-jarige leeftijd overleden. In 2008 kwam hij nog uit op de wedstrijden met de jeugdruiter Anne Holthaus. Wij wensen de familie Haas sterkte met het verlies.

  *14 februari was de 1e indoor Exloo weer. Irene jureerde. 7 maart was de 2e, daar jureerde Irene ook weer.

  *Niels heeft er een hobby bij; handboogschieten. Dit kan goed in ons eigen bosje, waar Niels er een plek voor heeft ingericht.

  *Op www.tolt.nl heeft Irene in de "ijsclub" nog wat plaatjes toegevoegd aan de oude doos.

  *Met het winterse weer hebben we weer mooie foto's kunnen maken, ze staan al in de albums(paarden). Verder vullen we de andere albums ook regelmatig aan!

  *En op de site van Dagblad van het Noorden staan 10 albums met leuke en mooie winterfoto's van vele lezers. Daarbij staan in het 9e album op nr.2, 50 én 51 foto's van onze paarden!!!

  *We beginnen weer met trainen van de paarden. We hebben al weer veel gepland; de cursus van Herdís, de Equitana, Horses on Ice, diverse wedstrijden rijden én jureren. We hebben er zin in!

  2008:

  *De paarden hebben even vakantie. Ze zijn erg bol....We maken plannen voor het komende jaar; welke wedstrijden rijden, waar jureren enz.

  *Als je wilt weten hoe Irene's liefde voor paarden ooit is ontstaan, kijk dan onderaan de pagina Links.

  *De filmlijst in menu Extra's is weer aangevuld en onze favoriete TV-series staan er nu ook onder.

  *De laatste theorieles van Irene voor IJRN in dit jaar is geweest. Misschien komt er volgend jaar wel een vervolg.

  *Op de cursus van SiggiMar kreeg Hrafn de smaak al aardig te pakken in de rentelgang. We gaan lekker zo door.

  *26 oktober deed Irene met Hrafn weer mee aan de cursus van Ralf en Nadja Wohlaib op stal de Grondsels in Spier. Het was helaas regenachtig weer, maar Hrafn ging erg leuk. We zijn op de goede weg; inmiddels trainen we al alle 5 gangen. Erg leuk dat hij steeds weer meer in huis blijkt te hebben dan we aanvankelijk dachten! Binnenkort gaat Irene ook nog met hem naar de cursus van SiggiMar.

  *De theorieles van 24 oktober is jammer genoeg door een aantal mensen blijkbaar vergeten. Er kwamen minder mensen dan zich opgegeven hadden. Er zat ook wel een lange tijd tussen de opgave en de datum dat het was. Maar ja. Hopelijk volgende keer beter!

  *Het is eindelijk gelukt om het artikel van Irene voor IJslandse Paarden(over de houding van het paard)van vorig jaar te plaatsen op deze site. Kijk onder menu Extra's.

  *Helaas blaast de Stichting Hippisch Centrum Eelde, waar Irene ook zitting in heeft, de bouw van een manege in Paterswolde uiteindelijk af. Jarenlang hebben we er voor gestreden en realisatie was al erg dichtbij. Maar de tegenwerking van sommige kanten maakt het nu toch onmogelijk. Ook zal er dan een deel van het ruiterpadenplan in Paterswolde geen doorgang kunnen vinden....

  *Vrijdag 24 okt. geeft Irene de tweede theorieles voor IJRN. Vorige keer ging het over rijden; algemeen/principes/achtergronden. Dit keer gaat het over exterieur in relatie tot gangen. De les is met 18 deelnemers overvol! Er komt nog een les dit jaar, op 21 november, die zal gaan over gangenleer.
  Later kan er nog een les gegeven worden over beenzettingen in de verschillende gangen(vervolg van gangenleer), een over wedstrijden rijden; praktische tips en weetjes. En ten slotte nog een over andere trainingsvormen, harnachement.

  *De voorbereidingen voor de tweede cursus van Herdís zijn begonnen. De datum wordt 14/15 maart 2009, in Zeijen. Je kunt je aanmelden bij Irene. Hou deze site of www.ijrn.nl in de gaten.

  *De (oefen)wedstrijd in Spier op stal de Grondsels was weer erg gezellig. Irene jureerde. Het was prachtig weer en er waren veel deelnemers!

  *Na de cursus, we hadden nog steeds vakantie, zijn we in Noord-holland ook nog even op bezoek gegaan bij Krákustígur. Hij maakt het goed bij Siggi, die er overigens niet was.

  *De cursus van Herdís is al weer achter de rug. Het was erg geslaagd, alle deelnemers meldden zich spontaan voor een vervolg in het voorjaar! Er komt een verslag van een van de deelnemers in Á Hestbaki.
  Wat doen die nou?

  *We zijn op vakantie geweest: eerst naar de NK in Oirschot, waar Irene jureerde en Niels ringmeester was. Op vrijdagavond trad Kevin op, de vriend van Herdís. Herdís zong ook een paar liedjes met hem en vervolgens zong Irene spontaan deels solo en deels met Herdís samen 3 IJslandse liedjes voor de microfoon! Volgend jaar hoopt Irene weer zelf mee te rijden. Vervolgens zijn we een week in Duitsland geweest, waar we de stoeterijen Töltmyllan in Lindlar, Hof Barenstein(van Silke Feuchthoven) en Reitschule Berger in Berlar hebben bezocht. Leuk om eens gezien te hebben! En toen naar de DIM, op stoeterij Ellenbach in Kaufungen. Het was een prachtige wedstrijd. Jarl, de wereldkampioen, reed met zijn nieuwe Oostenrijkse amazone mee en won de V1. (Maar werd dus geen Duits kampioen.) Er deden ook enkele Nederlanders mee. Op zaterdagavond was er een groot feest, omdat de IPZV 50 jaar bestaat! In 2009 bestaat het NSIJP 50 jaar, dus wie weet wat ons dan te wachten staat!
  Töltmyllan.
  Reitschule Berger.

  *Bij vraagbaak staan nu diverse tips van Irene.

  *Betsy de Border Terriër heeft helaas de ziekte van Cushing. Dit kwam aan het licht na onderzoek, omdat ze erg veel dronk en plaste en kaal werd. Gelukkig helpen de medicijnen erg goed.

  *Helaas is onze moedergeit Lisa(11 jaar) op 9 juli gestorven. Zij en haar 2 zonen van 9 werden 8 juli plotseling erg ziek: liggen, niet eten en erge diarree. Binnen 24 uur was Lisa dood. We stonden voor een raadsel. De broertjes(gecastreerde bokken) Thijs en Gijs hebben we gelukkig met behulp van de dierenarts en veel zorg nog net kunnen redden van de dood. Ze waren pas 3 dagen later weer een beetje normaal. Lisa is voor sectie opgehaald en de uitslag is niet geheel duidelijk. Het lijkt erop dat ze 7 juli te veel gegeten hebben toen ze een paar uur buiten hun eigen weitje mochten eten (gebeurt bijna elke dag) en dat als gevolg daarvan de bacterie Clostridium, die geiten bij zich dragen, kon vermeerderen waardoor er vergiftiging optreedt. We zijn erg blij dat de jongens het overleefd hebben!

  *De eerste theorieles voor IJRN heeft Irene inmiddels gegeven. In oktober en november staan er nog twee gepland en volgend jaar ook enkele. Er is vrij veel animo voor.

  *Hrafn heeft zijn debuut gemaakt op de wedstrijden; Irene en Hrafn hebben 9, 10, 11 mei in Exloo meegedaan aan de Sport C tölt en viergangen. Hrafn was wel wat opgewonden maar toch waren we zeer tevreden, vooral over de selectie viergangen. We werden 4e met een nette 5,20 pnt. In de A finale werd het een beetje teveel voor hem en werden we 5e. En Irene had last van een vlak daarvoor geblesseerde vinger... We gaan lekker verder trainen.

  *Söngur en Irene zijn in april ook op cursus geweest, in Loenen, van Herdís Reynisdottir. Het was leuk en leerzaam, de nadruk ligt in haar lessen op het trainen van de bovenlijn, wat erg belangrijk is. En nu zijn we bezig om Herdís voor een cursus naar het noorden te halen, in de nazomer. Als je belangstelling hebt, kun je je bij ons melden!

  *De opa van onze Hrafn, Mjölnir, is 10 april 2008 overleden. De hengst heeft een grote stempel gedrukt op de fokkerij van (met name)de fam. Haas. Hij was bejaard en de laatste jaren had hij last van hoefbevangenheid. Wij wensen de fam. Haas sterkte met het verlies van deze hengst.

  *De cursus van Ralf Wohlaib op stal de Grondsels in Spier was geslaagd, ondanks de sneeuw op 2e Paasdag. Een paar actiefoto's van Irene met Hrafn op de cursus staan onder Foto's, album Hrafn.

  *Nadat Irene gestopt was met het geven van rijlessen voor IJ.R.N. in Exloo had ze beloofd om nog wel eens theorielessen te verzorgen. Dat gaat dit jaar gebeuren op 30 mei, 24 okt. en 21 november. Opgave via IJRN.

  *Imre Veen heeft Paavo van Apocalyptica geďnterviewd toen ze optraden in Nederland in december 2007. Lees wat Imre en Paavo gemeen hebben wat IJslandse paarden betreft! Ga via Links naar the Bullet Reviews naar Interviews.

  *Irene heeft op 27 februari de vierde graad Shamballa gedaan en is nu dus Master. Dus mag ze anderen ook inwijden.

  *In de laatste IJslandse Paarden van 2007 staat een groot artikel over de houding van het paard, dat Irene heeft geschreven. Het komt ook nog op deze site te staan.

  2007:

  * Mooi die paarden met rijp in de manen, he?! Ik heb veel foto's gemaakt, zie album paarden.

  * de DVD box van de WK is eindelijk binnen! Hij is erg mooi geworden. Niels staat er vaak op als ringmeester en Irene komt af en toe ook even in beeld als ringsteward.

  *Het concert van Apocalyptica in Groningen op 9 december was super!! Er waren maar liefst 7 IJslandermensen. We hebben genoten.

  Kijk en luister hier voor een live nummer van dit concert van Apocalyptica! Rechtsonder klikken, dan kom je op You Tube en kun je direct kiezen uit nog andere (live)filmpjes van hun.

  *Bij de fotoalbums staat nu ook een album "uit de oude doos". Irene speurt af en toe in het archief naar leuke oude plaatjes, teksten en foto's. Er komt dus nog wel meer bij.

  *De fotoalbums zijn weer aangevuld! Dit gebeurt regelmatig en ook de tekst op de site wordt af en toe bijgewerkt of aangevuld. Kijk in het menu om naar de juiste fotopagina te gaan.

  *Irene exposeert tot kerst in het gebouw van de AFPN, Hereweg 85 a te Groningen.

  *Apocalyptica komt weer naar Nederland! Ze spelen in december 2007 in de volgende steden:

  • 07 Amsterdam – Melkweg
  • 09 Groningen – Oosterpoort
  • 10 Tilburg – 013
  Wij gaan vanzelfsprekend naar het optreden in Groningen. We hebben het in september verschenen album 'Worlds Collide' al in huis, met een dvd erbij. Hij is wel even wennen maar er staan weer veel mooie nummers op.

  *David Sylvian trad op 4 oktober op in de Oosterpoort in Groningen. Hij is op zijn laatste (wereld)toernee. Wij zijn naar het concert geweest. Wat een geweldige muzikanten had hij bij zich en wat een prachtige stem heeft hij, ook live. De (ingewikkelde)songs klonken oorstrelend.

  *Op 16 september was de lustrumdag van de IJ.R.N. in Zeijen, ter ere van het 20-jarig bestaan van de vereniging. Irene heeft haar IJ.R.N. spullen in een vitrinekast tentoongesteld en met Hrafn gezwommen en de trail gedaan! Het ging erg goed! Weer eens wat anders... Er staan foto's van in het album van Hrafn. Niels werd samen met Margriet en Ingrid op een bloemetje en een ritje in het rijtuig van Hans getracteerd als dank voor hun inzet als vrijwilliger voor IJRN sinds jaar en dag. Meer foto's in album Divers.  *Op de WK in Oirschot was Niels de ringmeester en Irene ringsteward(controle monden, uitrusting enz.) Het was een zeer geslaagd evenement.


  *We hebben eind juli in Duitsland een ruin erbij gekocht! Een bruine, 5 jaar oud en geboren in Frankrijk! Na de Wk haalden we hem op, onderweg kregen we een klapband van de trailer, op de snelweg. Söngur raakte gelukkig niet in paniek toen we daar lang moesten staan. Söngur betekent lied. De eerste foto's van hem vind je onder foto's, in het album paarden.

  *Op 14 juli is Ljúfur aan de zorg van Heidar overgedragen en staat dus nu in Denemarken. Dit was nodig vanwege zijn ernstige eczeem. Het gaat erg goed met hem!! Het eczeem is daar veel minder erg (aan de westkust) en zijn kreupelheid lijkt ook eindelijk over te zijn. We zijn er in oktober heen geweest, en Irene heeft zelfs een ritje op hem kunnen maken, want Heidar en Evelyn berijden hem al weer een tijdje!


  Dag Ljúfur...