"Bloemen"ENCAUSTIC ARTISTS DO IT WITH WAXIrene: Sinds het voorjaar van 2005 ben ik bezig met ‘Encaustic’ schilderen. Deze eeuwenoude techniek (de iconen werden ook met was gebrand) bestaat uit het strijken met hete (gekleurde) was op speciaal papier of andere ondergronden.

Toevallig maakte ik kennis met deze techniek en vanuit de wens om iets te maken voor in mijn huis wat echt bij mij past ben ik gaan experimenteren. Zo ontstond er voor mij een mooie hobby naast de IJslandse paardensport. Het schilderen doe ik vooral op de lange winteravonden, onder het genot van goede muziek.

Op mijn ontdekkingsreis heb ik er zelf nog andere technieken bij bedacht. Ook met andere materialen experimenteer ik en ik gebruik soms gemengde technieken. Tegenwoordig ook met alcoholinkt, wat weer andere bijzondere effecten geeft. Ook schilder ik wel op doek met o.a. de hete was. De resultaten zijn altijd verrassend. Elk schilderij is weer anders, uniek en niet na te maken. Mijn inspiratie haal ik vooral uit de natuur; dieren, IJsland, paarden. Figuratief dus, maar soms is er ook wel eens een echt abstract werk bij, of werk met een humoristisch tintje. Eigenlijk moet je van encaustic-schilderijen altijd het origineel zien, en in het echt, want dan spreken ze veel meer aan dan plat op een plaatje of op de pc.

Vooral het gebruik van de kleuren blijft een uitdaging. De Encaustictechniek leent zich helaas wat lastig tot het maken van stukken groter dan A4 formaat, maar het kan wel. Ik maak ook kaarten om te versturen, deze originele kaarten zijn ook te koop. En ik verkoop wel eens groter werk. Klik hier voor meer voorbeelden van mijn werk. Sommige schilderijen zijn dus te koop en evt. kan ik ook in opdracht iets maken. Informeer gerust!

Ik exposeer geregeld. In 2007 aaneengesloten: bij de IJ.R.N.kunst-Indoor Exloo, in de esoterische boeken-en kadowinkel Luma te Assen, in zorgcentrum De Wieken in Eelde, in het gebouw van de AFPN te Groningen.

In 2009 bij de IJ.R.N.kunst-Indoor Exloo, bij de Kunst&Kitsch caravan tijdens Exloo Internationaal, bij de Lustrumdag van het 50-jarige N.S.IJ.P.in Voorthuizen.
In 2010 bij de IJ.R.N.Kunst-Indoor in april in Exloo.
Vanaf 12 september tot kerst 2011 exposeerde ik met 30 werken in theater "De Kimme" in Zuidlaren. Daarbij is er helaas een schilderij gestolen... groen met geel: "sprookjeslandschap'.

Er zijn inmiddels zelfs werken verkocht naar Duitsland, Denemarken en IJsland. Een leuk idee!

Het is nu ook mogelijk om een workshop Encaustic en/of alcoholinkt schilderen te doen bij Irene. Vraag gerust naar de mogelijkheden.